Poduzetnik: Radnici koji pripremaju hranu vojnicima ne smiju biti stranci

U OBROCIMA koji se pripremaju za dragovoljne ročnike Hrvatske vojske u velikom postotku zastupljeni su hrvatski proizvodi, rečeno je danas na okruglom stolu "Domaća hrana za hrvatske ročnike - tko hrani Hrvatsku vojsku?", koji je organizirala Hrvatska poljoprivredna komora.
Član uprave tvrtke Pleter Berislav Rončević rekao je kako su osnove vojne prehrane sigurnost hrane i pouzdanost isporuke obroka. "Kuhamo za dragovoljne ročnike, a obroke kreiraju stručne službe MORH-a koje određuju normative i slažu menije", rekao je.
Kaže da Pleter kuha na velikom broju lokacija, ali nema svojih nekretnina ni skladišta te da onaj tko želi biti Pleterov dobavljač zna da su za to potrebni posebni uvjeti i da se namirnice moraju dovoziti do kuhinje u kojoj se obrok priprema, što sužava krug potencijalnih dobavljača. Lanac dostave jest kompliciran, ali se još nije dogodilo da vojnik nije dobio obrok, kaže Rončević.
Radnici moraju proći sigurnosnu provjeru
Ističe poteškoće sa zapošljavanjem potrebnog broja radnika, jer oni ne smiju biti stranci i moraju proći sigurnosnu provjeru. Rončević kaže kako bi bilo dobro da obroci za ročnike budu potpuno od domaćih komponenti.
Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak rekao je da ministarstvo s poljoprivrednicima kontinuirano vodi razgovore kako bi se povećala samodostatnost hrvatske poljoprivrede u pojedinim strateškim granama.
"Potrebna je samo dobra volja i nešto novca"
"U vanjskotrgovinskoj bilanci smo u primarnim poljoprivrednim proizvodima na razini 101 posto pokrivenosti uvoza izvozom, dok je u preradi taj postotak daleko ispod 50 posto", rekao je Majdak, dodajući kako je tu odgovor na pitanja kako povećati samodostatnost i zadržati sirovine u Hrvatskoj.
Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore izrazio je spremnost poljoprivrednika za razgovore. "Kako se neka industrija preko noći može usmjeriti da proizvodi ono što je potrebno za rat, tako se može i s hranom, da naša sirovina ne ide, primjerice, u Italiju, nego da se preradi u Hrvatskoj", kaže Brlošić.
Za to je prema njegovom mišljenju potrebna samo dobra volja i nešto novca.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati