Potvrdio WHO: Kobasice, šunka i slanina izazivaju rak
 
        Foto: 123rf, Index
ZNANSTVENICI iz deset zemalja objavili su izvješće u kojemu stoji kako  je konzumacija crvenog mesa "vjerojatno kancerogena" za ljude, dok se  prerađevine od crvenog mesa smatraju kancerogenima!
Prerađeno crveno meso može uzrokovati rak debelog crijeva, rekli su stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije, prenosi Reuters. Pod prerađeno meso misli se na meso koje je tretirano raznim postupcima da bi mu se produžio vijek trajanja, kao npr. dimljenje, sušenje, dodavanje soli ili konzervansa. Kako se navodi u priopćenju, pod crvenim mesom koje se istraživalo smatra se govedina, teletina, svinjetina, janjetina, ovčetina, konjetina.
Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) bazirana u  Francuskoj, a koja je dio Svjetske zdravstvene organizacije, stavila je  prerađeno meso poput hrenovki, slanine, šunke i kobasica u grupu  kancerogenih proizvoda poput duhana, azbesta i ispušnih plinova. Tvrde  kako postoje jasni dokazi da takvi mesni proizvodi uzrokuju rak. Prema  izvješću, 50 grama prerađenog mesa, što je oko dvije kriške slanine,  dnevno povećava rizik od raka za čak 18 posto!
"Rizik od obolijevanja od raka debelog crijeva zbog konzumiranja mesnih  prerađevina i dalje je malen, no on raste s količinom pojedenog mesa  takve vrste", rekao je dr. Kurt Straif u izjavi.
Previše neprerađenog crvenog mesa također je opasno i vjerojatno kancerogeno za ljude.
Konzumacija crvenog mesa je također povezana, tvrde znanstvenici, s rakom gušterače te rakom prostate.
Najopasnije je meso s roštilja
22 znanstvenika iz 10 zemalja  susreli su se u Francuskoj kako bi ocijenili koliko su kancerogeni  crveno meso i mesne prerađevine. Većina mesnih prerađevina sadrži  svinjsko ili goveđe meso, no može sadržavati i meso peradi, iznutrice  ili nusprodukte poput krvi.
Prerađivanje mesa dimljenjem može dovesti do formiranja kancerogenih  kemikalija, a kuhanje, iako poboljšava probavljivost i okus mesa, može  proizvesti i kancerogene supstance. Pripremanje mesa na visokoj  temperaturi, kao što je prženje, grilanje ili roštiljanje generalno  proizvodi najveće količine štetnih kemikalija.
Više od 800 epidemioloških  studija, koje je proučio Working Group, konzumaciju prerađenog mesa  povezalo je s rakom debelog crijeva, dok su pronađene i korelacije s  rakom želuca. 
Što se tiče crvenog mesa, grupa je ocijenila kako je ono "vjerojatno"  povezano s rakom kod ljudi. Konzumacija crvenog mesa također je povezana  s rakom gušterače i prostate.
U  brojnim zemljama zdravstvene vlasti pozivaju potrošače da ograniče unos  crvenog mesa i mesnih prerađevina, no IARC ističe da su postojeća  upozorenja uglavnom usredotočena na sprečavanje kardiovaskularnih  bolesti i pretilosti.
U očekivanju objave izvješća mesna industrija već je burno reagirala ističući da je meso dio uravnotežene prehrane i da se procjena rizika od razvoja raka mora staviti u širi kontekst onečišćenja okoliša i drugih čimbenika poput životnog stila.
IARC, koji ne iznosi specifične preporuke, navodi podatke Global Burden of Disease Project, međunarodnog konzorcija u kojem je više od 1000 stručnjaka, u kojem stoji da se 34.000 smrti izazvanih rakom na godinu u svijetu može pripisati visokom postotku konzumiranja mesnih prerađevina.
To se uspoređuje s oko milijun smrti na godinu u svijetu povezanih s uživanjem duhana,. sa 600.000 smrti u svijetu povezanih s uživanjem alkohola i više od 200.000 smrti na godinu povezanih s onečišćenjem okoliša.
Ako  se potvrdi povezanost razvoja raka i konzumacije crvenog mesa, tada bi  prehrana bogata crvenim mesom mogla biti odgovorna za 50.000 godišnjih  smrti u svijetu, navodi Global Burden of Disease Project. 
Profesorica s PBF-a: Kancerogen je i roštilj, ali ovo preopasno zvuči
Profesorica Ivana Kmetič s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta za Index je prokomentirala izvješće Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) koja je prerađeno meso poput hrenovki, slanine, šunke i kobasica stavila u grupu kancerogenih proizvoda poput duhana, azbesta i ispušnih plinova.
Rekla je da su takve informacije već odavno poznate, baš kao što je ističe, poznato i da je roštilj kancerogen.
"Naravno da su takve mesne prerađevine kancerogene, ali kancerogenih tvari ima u svemu, počevši od teških metala do pesticida. Malo je i nevjerojatan podatak da svega 50 grama slanine povećava rizik od raka za 18 posto, preopasno zvuči.
Za određeno procesuiranje hrane poput dimljenja, sušenja se već otprije znalo da je kancerogeno baš kao i za roštiljanje, to nije nova vijest.
Isto tako opasno je kad mast gori pa onda kapa po mesu. To su ti određeni načini procesuiranja hrane koji dovode do opasnih mutagenih spojeva. No važno je prije svega u tom obrađivanju mesa vidjeti koji su to toksikanti, u kojoj koncentraciji prisutni, koja je temperatura te koje je vrijeme obrade. Ovo je više neka generalna tvrdnja", rekla je dr. Kmetič.
 
        bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati
 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                                 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                                 
                         
                                 
                         
                         
                         
                         
                        