VIDEO Snimali smo po splitskim mesnicama i otkrili nešto vrlo zanimljivo

Foto: Index
S OBZIROM na alarmantne vijesti o zdravstvenoj neispravnosti mesnih proizvoda posljednjih dana, provjerili smo kod splitskih mesara i na ribarnici jesu li mušterije zabrinute, kupuju li kao prije, jesu li se možda posve odrekli mesa i prešli na ribu? Nisu. Kupuju kao i obično, a nekim se mesnicama promet čak i povećao.
Radnici u mesnicama nisu bili skloni izjavama, ne smiju, kažu da ne bi što krivo rekli pa da se šefovi ne naljute, a neki su tražili i anonimnost.
"Palo je, palo, kako nije, ljudi jednostavno nemaju dovoljno da razvuku cijeli mjesec. Kad su riješili knjige za djecu, došlo je još sto računa. Uvijek pada promet krajem mjeseca, bez obzira na sve što se u posljednje vrijeme govori o mesu. A sada se ljudi štede za kraj godine i blagdane", kaže nam prodavačica u jednoj splitskoj mesnici.
Bitno je imati svog mesara
U mesnici Uzddah usridu kažu da nemaju problema s prometom.
"Imamo domaću robu, nije uvoz. Sve se kontrolira po dva, tri puta, prije klanja, tijekom klanja, poslije klanja, sve. Male privatne mesnice nemaju problema. Naše meso je iz okolice Bjelovara, ide većinom junetina, mljeveno... Kroz studeni je uvijek pad posla, do blagdana. Ali čim se prime neki novci, onda ide", kažu Robi i Ivan.
"Jetrica? Sve se prodalo. Mogu onda bubreg? Hoće biti koka sutra?", raspituje se stalna mušterija mesnice Uzddah usridu. Gospođa stalno kupuje kod njih i ne strahuje za zdravstvenu kvalitetu mesa.
"Čula jesam za probleme, ali sam ovdje sigurna. Ovdje uvijek kupujem. Bitno je imati svog mesara. U trgovačkim lancima nisam baš puno kupovala. U Pivca nisam nikada kupila meso", kaže gospođa.
"Dolaze nam ljudi koji prije nisu kupovali kod nas"
U Purexu, koji posluje pod sloganom Proizvod hrvatskog sela, kažu da se njima prodaja povećala posljednjih dana.
"Nama se prodaja povećala. Kome je pala, taj je u problemu. Naša roba je svježa, vodi se računa, kontrolirana je. Ne znam točne podatke, ali vidim po ljudima koji dolaze, a nisu prije imali običaj", kaže prodavačica u Purexu.
Na ribarnici poboljšali prodaju za dva do pet posto
Peškarija je u susjedstvu pa smo provjerili jesu li se promijenile prehrambene navike Splićana. Kupuju li više ribu nego obično.
"Najviše se prodaje srdela, a bijela riba ne. Malo se popravilo, ali ne baš puno. Možda dva do pet posto", kaže nam prodavačica na ribarnici.
"90 posto mesara u Splitu propalo je otkako su stigli trgovački lanci"
Jedan splitski mesar ispričao nam je svoje viđenje.
"Žalosno je da netko truje kupce i narod. Gdje su te kontrole? Znalo se to i prije. Zašto je meso u trgovačkim lancima jeftinije? Je li se to tko zapitao? Mislim da je naša vlast učinila da naš seljak ne može biti konkurentan u odnosu na uvoz. Ljudi odlaze iz Slavonije, od 420 klaonica danas ih je preživjelo maksimalno 20, 30, a nas mesara u Splitu je propalo 90 posto otkako su stigli trgovački lanci. Država je praktično legalizirala šverc. Ovih dana imamo pojačan pritisak, mušterije se raspituju o svemu, sto je pitanja. Meni je onda strašno vidjeti kako u trgovačkim centrima stoje u redovima i ništa ne pitaju. Prije je u Splitu bilo 80 mesnica i svaki tjedan je nas 30 išlo kamionima u Slavoniju. Pitao sam inspektora kako će pregledati hladnjaču od 40, 50 tona. Po popratnoj dokumentaciji, odgovorio mi je. Što ćeš više nakon toga pričati."

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati