DIJETA BOGATA VLAKNIMA SMANJUJE RIZIK OD RAKA PROBAVNOG SUSTAVA
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istraživanje prehrambenih navika Europljana i američka studija povezanosti prehrane s rakom probavnog sustava pokazali su da konzumiranje hrane bogate vlaknima smanjuje rizik oboljenja od te bolesti od koje svake godine u svijetu obolijeva 940.000 ljudi. L
Rezultati tih studija u suprotnosti su s ranijim istraživanjem, koje je pokazalo da vlakna ne štite od raka probavnog sustava. No, znanstvenici smatraju da ispitanici u prethodnim studijama vjerojatno nisu konzumirali dovoljno vlakana da bi ona utjecala na rizik oboljenja.
"Osobe koje su imale najmanji rizik oboljenja konzumirale su puno više vlakana nego u drugim istraživanjima koja nisu pokazala nikakvu povezanost," kazala je Sheila Bingham, voditeljica Odjela za prehranu i rak medicinskog istraživačkog centra u Cambridgeu, koja je provela europsko istraživanje.
Njezina studija, u kojoj je sudjelovalo više od pola milijuna ljudi u deset europskih zemalja, najveće je ikad provedeno istraživanje povezanosti prehrane i raka.
Rezultati pokazuju da kada osobe, koje konzumiraju manje od polovice preporučene dnevne doze od pet porcija voća i povrća, udvostruče unos vlakana, mogu smanjiti rizik oboljenja od raka probavnog sustava za čak 40 posto.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Preporučljivo je uzimati puno više voća, povrća i tjestenine od cjelovitih žitarica, a manje masti i mesa," kazala je.
Istraživači Nacionalnog instituta za rak u američkoj saveznoj državi Maryland dobili su slične rezultate u studiji provedenoj na gotovo 3.600 ljudi s benignim adenomom debelog crijeva, koji može dovesti do raka crijeva, te gotovo 34.000 zdravih osoba.
"Naše istraživanje povezuje konzumaciju vlakana, posebno iz voća i sjemenki, sa smanjenim rizikom od adenoma debelog crijeva," kazala je Ulrike Peters.
Prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka iz Lyona, rak probavnog sustava i rektuma je rijedak u zemljama u razvoju, ali u razvijenim zemljama ubija više od 490.000 ljudi godišnje.
Europsko istraživanje pokazalo je da ljudi u deset različih zemalja vlakna dobijaju iz različitih izvora - Britanci i Francuzi iz povrća, Nizozemci i Nijemci iz žitarica, a Talijani i Španjolci iz voća - no izvor ne igra nikakvu ulogu.
Naime, osobe s najmanjim rizikom oboljenja od raka probavnog sustava konzumirali su pet ili više porcija voća i povrća dnevno, što je ekvivalent za pet šnita kruha od cjelovitih žitarica.
(Hina) jšk bcav
Rezultati tih studija u suprotnosti su s ranijim istraživanjem, koje je pokazalo da vlakna ne štite od raka probavnog sustava. No, znanstvenici smatraju da ispitanici u prethodnim studijama vjerojatno nisu konzumirali dovoljno vlakana da bi ona utjecala na rizik oboljenja.
"Osobe koje su imale najmanji rizik oboljenja konzumirale su puno više vlakana nego u drugim istraživanjima koja nisu pokazala nikakvu povezanost," kazala je Sheila Bingham, voditeljica Odjela za prehranu i rak medicinskog istraživačkog centra u Cambridgeu, koja je provela europsko istraživanje.
Njezina studija, u kojoj je sudjelovalo više od pola milijuna ljudi u deset europskih zemalja, najveće je ikad provedeno istraživanje povezanosti prehrane i raka.
Rezultati pokazuju da kada osobe, koje konzumiraju manje od polovice preporučene dnevne doze od pet porcija voća i povrća, udvostruče unos vlakana, mogu smanjiti rizik oboljenja od raka probavnog sustava za čak 40 posto.
"Preporučljivo je uzimati puno više voća, povrća i tjestenine od cjelovitih žitarica, a manje masti i mesa," kazala je.
Istraživači Nacionalnog instituta za rak u američkoj saveznoj državi Maryland dobili su slične rezultate u studiji provedenoj na gotovo 3.600 ljudi s benignim adenomom debelog crijeva, koji može dovesti do raka crijeva, te gotovo 34.000 zdravih osoba.
"Naše istraživanje povezuje konzumaciju vlakana, posebno iz voća i sjemenki, sa smanjenim rizikom od adenoma debelog crijeva," kazala je Ulrike Peters.
Prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka iz Lyona, rak probavnog sustava i rektuma je rijedak u zemljama u razvoju, ali u razvijenim zemljama ubija više od 490.000 ljudi godišnje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Europsko istraživanje pokazalo je da ljudi u deset različih zemalja vlakna dobijaju iz različitih izvora - Britanci i Francuzi iz povrća, Nizozemci i Nijemci iz žitarica, a Talijani i Španjolci iz voća - no izvor ne igra nikakvu ulogu.
Naime, osobe s najmanjim rizikom oboljenja od raka probavnog sustava konzumirali su pet ili više porcija voća i povrća dnevno, što je ekvivalent za pet šnita kruha od cjelovitih žitarica.
(Hina) jšk bcav

Ovo je .
Homepage nacije.
ovdje. Atraktivne fotografije i videe plaćamo.
Imate važnu priču? Javite se na desk@index.hr ili klikom
Želite raditi na Indexu? Prijavite se
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati