Slatki kruh koji Talijani peku za Uskrs sve je popularniji i kod nas, tu je recept

ZA USKRS se na našem području najčešće jede pinca, omiljeni slatki kruh koji neki nazivaju sirnica, a neki pogača. No, ove godine sve više pekarnica u prodaji ima još jedan slatki kruh koji je tipičan za Italiju, a raste mu popularnost i kod nas.
To je colomba di Pasqua, tradicionalni talijanski uskrsni slatki kruh, sličan panettoneu, ali se peče u obliku golubice (tal. colomba znači golubica). Ima meku, prozračnu teksturu, a najčešće sadrži kandirano voće (poput narančine kore), a na vrhu se posipa krupnim šećerom i bademima.
Poseban oblik golubice
Za razliku od panettonea, koji se često priprema za Božić i sadrži grožđice, colomba je specifična za Uskrs i obično nema grožđica. Danas postoje i moderne varijante s čokoladom, pistacijom, kremama od limuna ili lješnjaka, ali klasična colomba s bademima i kandiranom narančom ostaje najpopularnija.
Colomba di Pasqua potječe iz sjeverne Italije, točnije iz Lombardije, i simbolizira mir i obnovu, što se savršeno uklapa u uskrsnu simboliku. Tijesto se dugo diže i priprema s puno pažnje, što joj daje nježnu i mekanu strukturu. Tradicionalno se peče u posebnom kalupu u obliku golubice, pa nije samo ukusna, već i vizualno posebna.
Potrebni sastojci
Ako nemate vremena, a želite je probati, uskrsnu Colombu možete pronaći u određenim poslovnicama Dubravice u pakiranju od 750 grama (klasična s narančom košta 27 eura, a čokoladna 29 eura). No, ako se sami želite okušati u pripremi, imamo recept, a od sastojaka će vam trebati:
- glatko brašno
- šećer
- maslac
- jaja
- mlijeko
- kvasac
- ekstrakt vanilije
- korica naranče
- korica limuna
- sol
- kandirana korica naranče
- šećer u prahu
- bademi
- šećer u granulama.
Kako se priprema
Aktivirajte kvasac pa ga pomiješajte s brašnom, šećerom, vanilijom, koricom limuna i naranče, prstohvatom soli i jajima. Postupno dodajte omekšali maslac i mijesite dok se sve lijepo ne poveže. Tijesto treba biti glatko, elastično i lagano ljepljivo. Na kraju dodajte kandiranu naranču i nježno umijesite da se ravnomjerno rasporedi.
Tijesto pokrijte krpom i ostavite da se diže 2 sata na toplom mjestu, dok ne udvostruči volumen. Premijesite, oblikujte, stavite u kalup i ostavite da se diže još 2 sata. Dok se diže, napravite glazuru od bjelanjka, šećera u prahu i mljevenih badema. Nježno premažite po vrhu tijesta pa ga pospite cijelim bademima i krupnim šećerom.
Pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva, a ako kolač prebrzo tamni, prekrijte ga aluminijskom folijom. Colombu ohladite na rešetki, a možete je okrenuti naopačke (kao panettone) i ostaviti da visi dok se hladi - tako zadržava volumen.
Cijeli recept s točnim mjerama je ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati