Poširano jaje u 60 sekundi iz mikrovalne, kažu da je genijalno - jeste li probali?

POŠIRANO jaje privlači svojom teksturom i okusom, a savršeno se uklapa u sendviče, na tost ili u salate. No svatko tko ga je pokušao napraviti kod kuće, sigurno je iskusio i izazove kućnog poširanja - barem prvi put. Nekoliko je načina koji garantiraju savršeno poširano jaje, o nekima smo i mi pisali, no često se događaju i nezgode.
Da podsjetimo što je to točno. Poširano jaje je jaje koje se kuha bez ljuske u vodi, obično neposredno ispod točke vrenja. Za razliku od kuhanog jaja, ono se ne stavlja u kipuću vodu s ljuskom, nego se razbije i lagano spusti u vruću vodu tako da se bjelanjak stisne oko žumanjka, a žumanjak ostane mekan i tekuć.
Upravo kod spuštanja jaja u vruću vodu često dolazi do problema - bjelanjak se razlije na sve strane u malim vlaknima i cijelo jaje izgubi formu koju je trebalo zadržati. Zato volimo isprobavati razne načine i trikove.
Ovaj put naišli smo na TikTok video kuhara thechefsmartypants koji pokazuje kako napraviti ovo jaje uz pomoć mikrovalne pećnice i u samo 60 sekundi. Da, i mi smo bili malo nepovjerljivi, no probali smo i - funkcionira.
Što vam treba?
Pripremite:
- staklenu ili keramičku zdjelicu (sigurnu za mikrovalnu)
- vodu
- malo octa (po želji)
- jedno jaje
Kako se radi
U zdjelicu ulijte otprilike 100 ml vode - dovoljno da pokrije jaje. Razbijte jaje i pažljivo ga spustite u vodu (možete prvo i razbiti jaje, pa tek onda uliti vodu). Žumanjak probušite čačkalicom kako se ne bi nakupljao pritisak, što može uzrokovati eksploziju jaja. Po želji dodajte kap-dvije octa - pomaže da bjelanjak ostane čvršći. Zdjelicu stavite u mikrovalnu na 45-60 sekundi na srednjoj snazi (600-700W).
Pažljivo izvadite zdjelicu, može biti vruća. Izvadite jaje žlicom i to je to. Dobit ćete savršeno poširano jaje s mekim bjelanjkom i kremastim, tekućim žumanjkom - idealno za tost ili salatu.
Ipak, budite oprezni
Obavezno probušite žumanjak čačkalicom ili vilicom prije kuhanja, kako biste spriječili nakupljanje pritiska i moguće eksplozije. Jaje mora biti potpuno prekriveno vodom, a mikrovalnu je najbolje postaviti na srednju ili nižu snagu. Ako je potrebno, produžite vrijeme kuhanja za nekoliko sekundi - ali izbjegavajte visoku snagu od samog početka.
Preporučuje se i korištenje poklopca ili tanjurića (ne hermetičkog) kako bi eventualno prskanje ostalo unutar posude i spriječilo nered - i moguće opekline.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati