Od ostataka u kuhinji možete napraviti preukusna jela, imamo par prijedloga

U PROSJEČNOJ kuhinji svakog dana nestaje više hrane nego što mislimo, i to ne zato što je pojedemo, već zato što je bacimo. Kora od kruha, uvelo povrće, prezrelo voće ili ostaci kave - sve to često završi u smeću, a moglo je postati dio ukusnog jela.
Povodom Dana planeta Zemlje, donosimo nekoliko jednostavnih i inspirativnih ideja kako izvući maksimum iz namirnica koje već imamo, štedeći pritom novac, resurse i naš planet. Evo što napraviti s korama od banane i limuna, starim kruhom, ostacima šunke od Uskrsa...
1. Kore od banane
Kore od banane dosad ste sigurno bacali, no to više ne mora biti slučaj. Od nekoliko kora možete napraviti super preljev, koji možete koristiti za prelijevanje palačinki, nekog drugog deserta ili, idealno, kruha od banane. Kako ga napraviti, saznajte ovdje.
2. Polovice limuna
Limun se koristi u mnogim jelima za dodavanje svježine ili kiselosti ili samo kao ukras, a nakon što ga iskoristimo, ono što nam od njega ostaje je iscijeđena kora. No, ni njih ne treba bacati - iscijeđene kore limuna možete vrlo jednostavno pretvoriti u fini pire od limuna. Samo ih ubacite u lonac, pirjajte ih dok ne omekšaju, izmiksajte ih, a na kraju ćete dobiti pire koji možete uključiti u brojna jela.
>> Zero waste lekcija: Nemojte baciti iscijeđene polovice limuna, ovako ih iskoristite
3. Neispucana zrna kokica
Neispucana zrnca kokica ni pod razno ne bacajte - i njih možete ponovno iskoristiti. Neispucana zrna kokica stavite u papirnatu vrećicu, sličnu onoj od kupovnih kokica, i presavijte je nekoliko puta kako zrna ne bi ispala van. Vrećicu zatim stavite u mikrovalnu na dvije minute kako bi zrna ispucala - i to je to.
4. Ostaci šunke od Uskrsa
Umjesto da se pitate što sa šunkom nakon Uskrsa i eventualno je zaboravite dok ne završi u kanti, možete je iskoristiti na mnogo načina i od nje napraviti ukusna jela, poput punjenih pilećih rolica ili kremaste tjestenine s ostacima šunke. Ovdje pronađite super ideje, a ako ju ne želite iskoristiti za druga jela, možete ju i zamrznuti.
>> Višak uskrsne šunke možete i zamrznuti, no na ovo trebate obratiti pažnju
5. Lišće rotkvica
Iako je lišće rotkvica često zapostavljeno, ono je bogato hranjivim tvarima i može biti izuzetno korisno u kuhinji, a uz to i ekološki prihvatljivo jer ne morate baciti ni komadić ove biljke. Jedan od najjednostavnijih i najukusnijih načina za iskoristiti lišće rotkvica je dodati ga u salate. Mogu se koristiti svježi listovi, koji će dodati lagani, začinski okus drugom povrću. Osim toga, od lišća možete napraviti i ukusni pesto.
>> Sezona je ove namirnice, evo kako maksimalno iskoristiti i njezino lišće
6. Stari kruh
Sigurno vam se često dogodi da vam u kuhinji ostane starog kruha. Umjesto da ga bacite, iskoristite ga na odličan način i od njega napravite super prilog koji će ići uz sve umake - knedle od kruha. Vrlo su jednostavne za napraviti, a za aromu u njih možete dodati i malo slanine. Cijeli recept je ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati