Ovo je bio omiljeni doručak princeze Diane, jedan sastojak će vas iznenaditi

PREHRANA članova kraljevske obitelji ne podrazumijeva nužno kavijar i zlatne listiće u svakom obroku. Prema bivšem kraljevskom kuharu Darrenu McGradyju, doručak omiljene princeze Diane mogao bi vas iznenaditi svojom jednostavnošću, uz jedan neobičan sastojak koji i sami možete lako uvrstiti u svoju jutarnju rutinu, piše Food & Wine.
McGrady je punih 15 godina radio kao osobni kuhar kraljice Elizabete II., princa Philipa, princeze Diane te prinčeva Williama i Harryja. Svoje bogato iskustvo pretočio je u dvije kuharice, a danas u Teksasu vodi vlastiti catering posao te često dijeli zanimljivosti iz vremena provedenog s kraljevskom obitelji.
Ovog je ljeta na svom YouTube kanalu podijelio recept koji je iznenadio mnoge. Dok je pripremao omiljene zobene pahuljice princeze Diane, koje se namaču preko noći, otkrio je da mu je jednom prilikom rekla: "Želim ovo za doručak svaki dan". Ključni i najneobičniji korak u receptu jest namakanje zobenih pahuljica u soku od naranče.
Ako ste dosad pripremali zobene pahuljice na ovaj način, vjerojatno ste ih namakali u mlijeku ili, u krajnjem slučaju, vodi. Iako se korištenje soka od naranče može činiti neobičnim, ovaj recept zapravo nije novost. Postojao je i mnogo prije princeze Diane, a toliko je ukusan da biste ga i vi mogli poželjeti svakog jutra.
Švicarski korijeni kraljevskog doručka
McGrady ističe da je Diana za ovaj recept saznala tijekom boravka u jednoj zdravstvenoj klinici u Švicarskoj, što upućuje na podrijetlo jela. Iako ga mnogi danas nazivaju "zobenim pahuljicama namočenim preko noći", ova specifična verzija zapravo je poznatija kao müsli.
Ovaj poznati švicarski doručak, poznat i kao Birchermüesli, osmislio je oko 1900. godine liječnik Maximilian Bircher-Brenner. Njegova originalna verzija zahtijevala je namakanje zobi u vodi, no s vremenom su druge tekućine, poput voćnog soka ili mlijeka, postale uobičajene. Sastojci koje je Diana tražila također podsjećaju na originalni recept.
Kako pripremiti doručak princeze Diane
Za početak, koristite rezanu zob, a ne instant pahuljice, kako naglašava McGrady. Pomiješajte ih u zdjeli s dovoljno soka od naranče da ih prekrije. Ostavite zob da se namače preko noći, a do jutra će upiti većinu tekućine.
Dianin recept nalaže da se u zobene pahuljice umiješa grčki jogurt, malo limunovog soka i med po ukusu, što su ujedno i tradicionalni dodaci za müsli.
Svježa jabuka i orašasti plodovi također su klasičan dio švicarskog müslija, a nalaze se i u ovom kraljevskom doručku. McGrady neposredno prije posluživanja umiješa naribanu jabuku i orahe. Objašnjava da jelo možete prilagoditi bilo kojim voćem koje volite, a verzija koju je on pripremao za Dianu uključivala je i svježe borovnice.
Postoje bezbrojni načini na koje možete prilagoditi ovaj doručak. Komadići tamne čokolade nadopunili bi note naranče, dok biste za tropski okus mogli koristiti sok od ananasa i sve posuti kokosovim pahuljicama. Važno je samo da zobene pahuljice namočite u nečem voćnom i sočnom kako biste dobili doručak u kojem je uživala princeza Diana.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati