Ova biljka koja raste uz more jestiva je, a Dalmatinci je ovako pripremaju

AKO STE se izležavali na stjenovitoj plaži, velike su šanse da ste uz stijene primijetili zelenu biljku. To je motar, kod nas poznat i kao primorski motar ili motar trava, a riječ je o mediteranskoj biljci koja raste uz samu morsku obalu na stijenama, u pukotinama i uz suhozide tik uz more.
Ima zelene, mesnate listove i aromu koja podsjeća na mješavinu peršina, celera i limuna, s blagom slanoćom i notom mora. Prirodno raste po cijelom Jadranu, od Istre do juga Dalmacije, a voli slane kapljice mora i puno sunca - zato ga nalazimo na liticama i u pukotinama stijena uz obalu. Osim kod nas, prisutan je po cijelom Mediteranu.
Motar je najbolji u kasno proljeće i rano ljeto (od svibnja do srpnja) dok su listovi mladi, mekani i puni arome. Može se brati i kasnije, ali tada zna biti tvrđi i intenzivnijeg, ponekad prejakog okusa. U vrućem ljetu listovi postaju žilavi i manje aromatični.
Kako se koristi u kulinarstvu?
Može se sitno nasjeckati i dodati salatama, ribljim jelima ili kao mirisni dodatak maslinovom ulju, a u nekim krajevima sušeni i usitnjeni listovi dodaju se ribljim juhama ili marinadama. Ipak, najpoznatiji je ukiseljeni motar.
Listovi se prvo operu, kratko prokuhaju ili blanširaju, pa se slažu u staklenke i preliju mješavinom vinskog octa, vode i začina (lovor, papar, češnjak). Tako ukiseljen motar je izvrstan uz pečenu ili prženu ribu, meso s roštilja ili u sendvičima.
Sastojci za ukiseljeni motar
Želite li pripremiti ukiseljeni motar na dalmatinski način, trebat će vam:
- svježi motar
- vinski ocat
- voda
- krupna morska sol
- crni papar u zrnu
- lovor
- češnjak.
Kako se priprema
Operite motar u hladnoj vodi kako biste uklonili sol i eventualne nečistoće. Odrežite tvrđe donje dijelove stabljike. Zakuhajte vodu bez soli. Ubacite motar u kipuću vodu na 2 minute, a zatim ga odmah prebacite u posudu s hladnom vodom ili ledom. Ocijedite i ostavite da se osuši na kuhinjskoj krpi.
U loncu zakuhajte vodu, ocat, sol, papar, lovor i češnjak (ako ga koristite). Nakon što zavre, maknite s vatre. Motar slažite u sterilizirane staklenke. Prelijte ga vrućom tekućinom tako da bude potpuno potopljen. Zatvorite staklenke i okrenite ih naopako na nekoliko minuta ili ih pasterizirajte 10 minuta u vodi.
Ostavite da odstoji najmanje 2-3 tjedna kako bi razvio puni okus, a cijeli recept pronađite ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati