Ne bacajte stari kruh, isprobajte ovaj recept slavnog chefa gotov u pet minuta

JACQUES Pépin živi je dokaz da vrhunsko kulinarstvo ne ovisi o skupim i luksuznim namirnicama. Slavni chef, koji je odrastao u Francuskoj, naučio je od majke kako biti kreativan s onim što je dostupno, a filozofiju smanjenja otpada od hrane promiče kroz cijelu svoju karijeru. Upravo iz takvog pristupa rodio se i genijalan način za iskoristiti stari kruh - pripremom takozvanih "krušnih palačinki", piše Food & Wine.
Ovaj višestruko nagrađivani autor kuharica i televizijski voditelj pretvara nekoliko kriški starog kruha u slasne palačinke za manje od pet minuta. Riječ je o prilagodljivom jelu za koje je potrebno samo pet osnovnih sastojaka koje vjerojatno već imate u svojoj kuhinji.
Kako napraviti "krušne palačinke"?
Osim soli, papra i ulja, za pripremu slane verzije trebat će vam dvije do tri kriške starog kruha, mlijeko, jaje, luk i začinsko bilje po izboru. Kako Pépin objašnjava u videu, možete koristiti bilo koji kruh.
Otprilike 100 g kruha narežite na kockice i prelijte ga s oko 60 ml mlijeka. Zatim grubo nasjeckajte malo luka i peršina te ih dodajte kruhu. Pépin napominje da možete koristiti bilo koje nježno začinsko bilje i dodaje: "koristim puno začinskog bilja kad ga ima u izobilju u mom vrtu". Nema potrebe za preciznim mjerenjem, vodite se vlastitim ukusom.
Sve začinite solju i paprom, a zatim, kako kaže, počnite "malo gnječiti rukom" kako biste sjedinili sastojke i razbili kockice kruha. Ako je smjesa presuha, kuhar savjetuje dodavanje još malo mlijeka. Na kraju, u zdjelu razbijte jaje i ponovno ga prstima umiješajte u smjesu, jer su ruke najbolji alat svakog kuhara.
>> Stari kruh nismo bacili, nego od njega napravili mekane knedle koje idu uz sve
U tavi zagrijte izdašnu količinu ulja. Žlicom vadite smjesu i stavljajte je u vruće ulje, lagano je pritišćući kako biste oblikovali palačinke. Kada palačinka dobije zlatno-smeđu boju s jedne strane, okrenite je da se ispeče i s druge. Ove hrskave, slane palačinke, koje podsjećaju na uštipke, Pépin predlaže poslužiti sa žlicom kiselog vrhnja kao izvrstan doručak ili predjelo.
Isprobajte i slatku verziju
Ako niste raspoloženi za slano, ovaj se recept lako može pretvoriti u desert. Umjesto soli i papra, smjesu začinite s dvije žlice šećera ili meda. Luk i peršin zamijenite voćem poput nasjeckane breskve, kruške, jabuke ili banane. Pépin objašnjava: "grubo nasjeckajte, stavite u smjesu za palačinke, i napravite istu palačinku, a zatim poslužite s javorovim sirupom."

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati