Jeste ga počeli kuhati? Nezaobilazno ljetno jelo koje instantno vraća u djetinjstvo

RAJČICE, paprike, pa još malo rajčica i paprika... Naravno da ovo povrće, pogotovo kada je na okupu, viče samo jedno - sataraš! Sataraš je jedno od onih jela koje nas vraća u djetinjstvo, kad se ljeto osjećalo po mirisu dinstanih paprika i rajčica iz kuhinje. Nema tu puno filozofije - par sastojaka, jedan lonac ili tava i malo vremena. Ali ono što se dobije je pravo malo čudo okusa. I baš zato mu se stalno vraćamo.
Što je zapravo sataraš?
Sataraš je lagano povrtno jelo koje se priprema od svježih rajčica, paprika i luka – a ponekad mu dodamo i tikvice, češnjak, jaje ili čak malo riže, ovisno o regiji i navikama doma. Može se jesti samostalno, kao glavno jelo uz kruh, ili kao prilog uz meso, jaja, pa i ribu.
Radi se o jelu s dugom tradicijom, karakteristično za područje Balkana i srednje Europe, a korijene vuče iz mađarske kuhinje, gdje je poznat kao lecsó. Mađarski lecsó je gotovo identičan našem satarašu - paprika, luk, rajčica, ponekad kobasica ili jaje - i upravo iz tog smjera recept se proširio prema južnijim krajevima.
Kroz povijest, sataraš se "udomaćio" u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Sloveniji, a svaka regija ga je prilagodila svom ukusu. U Slavoniji se nerijetko dodaje slanina ili ljuta paprika, u Dalmaciji se koristi maslinovo ulje, a kontinentalne verzije znaju biti blaže i s dodatkom tikvica ili jaja.
Naziv "sataraš" dolazi od turske riječi satar, što znači "sjeckati" ili "usitniti", što ima smisla jer je cijela priprema zapravo dinstanje sitno narezanog povrća. To je još jedan podsjetnik kako je miješanje kultura i kuhinja kroz povijest oblikovalo jela koja danas doživljavamo kao „naša“.
Sataraš je izvorno bio sezonsko jelo - pripremao se ljeti, kad povrće dozrijeva u vrtovima ili na tržnicama. Zbog jednostavnosti, brzo je postao popularan među svim slojevima - od seoskih kućanstava do gradskih stolova. Danas je klasik, koji jednako volimo bez obzira na to kuhamo li ga uz roštilj, za lagani ručak, ili kao prilog uz jaje na oko.
Kako ga mi radimo
Ne postoji "jedini ispravni" recept, ali evo kako mi to najčešće pripremamo ljeti, kad svo povrće dolazi svježe s placa:
- crveni luk
- žute paprike babure
- zelene paprike
- rajčice
- ulje
- sol i papar
Rajčice lagano zarežite na nekoliko mjesta i stavite ih u kipuću vodu da se blanširaju dok pripremate ostalo povrće. Luk očistite i narežite na ploške, a papriku operite, očistite od sjemenki i narežite na trakice. Kada su rajčice omekšale, izvadite ih iz vode, ogulite im kožicu i narežite na kockice.
U većoj posudi zagrijte ulje pa dodajte luk i pirjajte ga oko deset minuta, uz povremeno miješanje. Zatim dodajte papriku, promiješajte, poklopite i ostavite da se kuha petnaestak minuta. Nakon toga ubacite rajčice i kuhajte još oko trideset minuta, dok višak tekućine ne ispari. Pred kraj kuhanja posolite i popaprite po ukusu te kuhajte još nekoliko minuta.
Detaljan recept pronađite ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati