Imamo ultimativni recept za najbržu zimnicu - uspijeva i totalnim amaterima

RUJAN i listopad pravo su vrijeme za zimnicu, ali to ne znači da morate imati podrum pun staklenki, veliku količinu povrća i tri dana slobodnog vremena. Ako ste ljubitelj kiselog, a nemate volje (ni živaca) za klasične recepte s pasterizacijom i vaganjem na grame, imamo dobre vijesti - postoje brzi, jednostavni načini da ukiselite povrće kod kuće bez puno muke.
Ovo su ideje koje ne traže puno pripreme, a gotove su u svega nekoliko sati ili dana. Idealno za one koji žele nešto domaće, a brzo.
Brzo ukiseljeni krastavci, luk ili rotkvice - gotovo za nekoliko sati
Tzv. “brzo kiselenje” (engl. quick pickling) sve je popularnije jer ne zahtijeva sterilizaciju ni dugotrajno čuvanje. Dovoljno je narezati povrće, staviti ga u staklenku i preliti jednostavnom mješavinom octa, vode, šećera i soli.
Primjerice, za osnovnu tekućinu pomiješajte:
- 250 ml vode
- 250 ml alkoholnog octa
- 1 žlica šećera
- 1 žličica soli
Zagrijte dok se šećer i sol ne otope, pa prelijte po narezanim krastavcima, rotkvicama ili luku u staklenkama. Poklopite, pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim stavite u hladnjak. Već nakon par sati povrće je spremno za jelo, a u hladnjaku može stajati do dva tjedna. Po želji dodajte zrna papra, češnjak ili kopar za dodatni okus.
Ovdje pronađite cijeli recept za brzu zimnicu.
Kiseli kupus bez ribanja
Ako vam se ne da ribati cijelu glavicu kupusa i gaziti ga u kaci, isprobajte brzu verziju kiselog kupusa u staklenci. Narežite kupus na tanke trakice, posolite ga (otprilike 1 žlica soli na 1 kg kupusa), dobro izgnječite rukama da pusti tekućinu, pa ga stisnite u čistu staklenku.
Dodajte po želji par zrna papra, lovorov list ili malo naribane mrkve za boju i slatkoću. Pokrijte gazom ili poklopcem koji nije potpuno zatvoren, stavite staklenku na tanjurić (u slučaju da tekućina curi) i ostavite na sobnoj temperaturi 2-3 dana. Kad dobije kiseli miris i okus, spremite u hladnjak i jedite kroz idućih desetak dana.
Ove brze zimnice idealne su ako želite nešto domaće, a ne želite raditi cijeli projekt od toga. Nema pasterizacije, nema kuhanja satima, nema brda suđa. Samo svježe povrće, par osnovnih sastojaka i malo strpljenja. Dovoljno da se malo razveselite kiselim zalogajem dok čekate pravu zimu.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati