Evo što koriste u restoranima kako bi salate imale pun okus - možete to i kod kuće

SALATE su više od običnog priloga – one mogu biti kompletan obrok, ručak koji nosimo na posao ili lagana večera. No ono što salatu čini zaista ukusnom, jest dressing, odnosno umak. Pravi dressing ne samo da povezuje sastojke, nego im daje karakter, balansira okuse i često postaje glavni razlog zašto se salata pamti. Ako vam se salate u restoranima čine puno bolje nego one kod kuće – znajte da i restorani koriste iste sastojke i povrće, no dressing je taj koji najčešće čini razliku koju primjećujete.
Donosimo vam listu pet najpopularnijih i najomiljenijih dressinga za salate u svijetu – klasike koji funkcioniraju u gotovo svakoj kombinaciji.
1. Cezar dressing (Caesar dressing)
Nezaobilazan klasik, nastao još 1920-ih u Meksiku, u restoranu Cezara Cardinija. Iako se originalni recept mijenjao kroz desetljeća, osnova ostaje ista – kremasta emulzija od majoneze, parmezana, češnjaka, limunova soka, senfa, Worcestershire umaka i inćuna.
Omiljen je zbog spoja slanog i kiselog okusa koji se posebno dobro slaže s hrskavom rimskom salatom, piletinom i krutonima.
2. Med i senf dressing (Honey Mustard)
Slatko-slani spoj meda i gorušice s dodatkom maslinova ulja i octa savršeno se uklapa u brojne salate, pogotovo one s piletinom, pečenim povrćem ili orasima.
Jednostavan je za pripremu, a daje dubinu i blagu pikantnost salatama. Čest je izbor u američkim i europskim restoranima.
3. Talijanski dressing (Italian dressing)
Lagan, začinski i aromatičan. Kombinacija maslinova ulja, vinskog octa, origana, bosiljka, češnjaka i ponekad parmezana čini ovaj dressing idealnim za miješane zelene salate.
Iako ga zovemo “talijanski”, populariziran je u SAD-u, a u Italiji se najčešće koristi samo maslinovo ulje i malo octa ili limuna.
4. Francuski dressing (French dressing)
Umak jarko narančaste boje, blago slatkast i bogat, često se priprema s kečapom, octom, šećerom i začinima. Iako nosi ime Francuske, zapravo potječe iz Amerike.
Idealan za salate s jajima, tunjevinom, kukuruzom ili tvrđim sirom, a posebno će ga voljeti ljubitelji slatkastih okusa.
5. Dressing s jogurtom i začinskim biljem
Za one koji traže nešto laganije, ovaj dressing je savršen izbor. Kombinacija grčkog jogurta, limunovog soka, svježeg kopra, peršina i malo maslinova ulja stvara kremastu teksturu koja obogaćuje salate.
Zdravija je alternativa klasičnim umacima, posebno dobra uz salate s krastavcima, rotkvicama ili piletinom s roštilja.
Ovdje je recept za originalnu Cezar salatu.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati