Čitateljica u bistru juhu stavila kiselo vrhnje - jeste li čuli za taj običaj?

U NAŠOJ Facebook grupi Index recepti: Što ste danas kuhali? nedavno je osvanula objava čitateljice koja je podijelila sliku tanjura bistre juhe. Klasične, domaće, s mrkvom, graškom, rezancima i - jednom žlicom kiselog vrhnja na vrhu.
I dok je nekima ta kombinacija izgledala kao logičan dodatak, drugi su bili iznenađeni. "Stavljate kiselo vrhnje u juhu? Nikad to nisam čula ni proba... bar ne u bistroj, u krem da... zanimljivo“, glasio je jedan od komentara. Autorica je jednostavno odgovorila: "Da, i nama je ukusno."
Nešto između običaja i ukusa
Stavljanje kiselog vrhnja u juhu nije novost, ali se češće veže uz guste, kremaste juhe ili variva. No, u nekim dijelovima Hrvatske, osobito u sjevernim i kontinentalnim krajevima - kiselo vrhnje u bistroj juhi nije nikakva nepoznanica.
Dodaje se na tanjur, najčešće netom prije posluživanja, a njegova je funkcija jasna: daje punoću okusu, blagu kremoznost i onu karakterističnu kiselkastu notu koja nekima baš "zaokruži" juhu.
U Mađarskoj, Slovačkoj i dijelovima Slovenije također se zna poslužiti bistrija juha s dodatkom vrhnja ili čak s kiselim mlijekom, a u ruskoj i ukrajinskoj kuhinji kiselo vrhnje gotovo je neizostavno uz juhe poput boršča - pa makar one bile relativno prozirne.
Ukus je individualan
Iako se klasična domaća bistra juha kod nas najčešće servira bez ikakvih dodataka osim eventualno peršina, soljenja "po svom" i komadića mesa, ne postoji strogo pravilo koje bi kiselo vrhnje zabranjivalo. Ako netko voli dodati žlicu vrhnja, to ne znači da "kvari" juhu - naprotiv, time je samo prilagođava svom ukusu. Na kraju krajeva, isto radimo i s brojnim drugim jelima.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati