Bili su mali lokal u srcu Beograda, sad su se preselili. Napoletane su vrhunske
GIOVANNI'S je jedna od boljih beogradskih pizzerija koju sam prvi put posjetio prije dvije i pol godine prilikom odlaska na triatlonsku utrku, a s obzirom na to da su se tada nalazili u poprilično malom i neadekvatnom prostoru, nisam napisao nikakav osvrt.
Nekoliko mi je prijatelja i poznanika tada preporučilo Giovanni's, a s obzirom na to da sam već bio u Majstoru i Margariti te Pietri, odlučili smo dan prije utrke otići u Giovanni's i vidjeti kakvu to oni napoletanu prave i poslužuju. A napravili su nam i poslužili jednu od najboljih napoletana koje sam do tada probao.
Bili su u jako malom prostoru, sad su se preselili
Nalazili su se u malenom lokalu u samom centru Beograda, a nas četvero doslovno im je zauzelo skoro sva raspoloživa mjesta. Ostao sam im na neki način dužan napisati kratak osvrt, i to isključivo zbog gotovo savršene pizze. Budući da sam saznao kako su se u međuvremenu preselili u puno veći i adekvatniji prostor, iskoristio sam produženi vikend i odlazak u Beograd na Zimsku bajku za ponovni odlazak u Giovanni's.
Pizzerija se još uvijek nalazi u strogom centru, ali sada u puno većem prostoru na adresi Gračanička 11. Iako smo nakon duge šetnje poprilično promrzli i gladni došli pomalo neplanirano i bez rezervacije, srdačni su nam konobari pronašli slobodan stol na lijepo uređenoj galeriji.
Giovanni's se, naime, rasprostire na dvije etaže, a prostor je uređen u stilu većine poznatih europskih pizzerija koje smo do sada posjetili. Puno zanimljivih detalja, ali definitivno nije pretjerano i natrpano. Atmosfera je topla i opuštena.
Ponuda nije velika, ali su napoletane odlične
Ponuda se nije puno promijenila od mog prvog dolaska, a Giovanni's je jedna od pizzerija koja igra na sigurno i nema prevelik izbor pizza. U ponudi je osam pizza od kojih su uz nezaobilaznu Margheritu dvije, tri nešto jednostavnije poput Siciliane i Capricciose te nekoliko specijalnih pizza, od kojih smo izabrali dvije nama najprivlačnije.
Jedna je bila Mortadella koju sam zapamtio po finoj i ukusnoj mortadeli i ogromnoj burrati, a druga je bila Seducente, pizza s finim pršutom, Grana Padanom, stracciattelom i sušenim rajčicama. Pizze su nam, iako je lokal bio dupkom pun, na stol stigle relativno brzo, a već smo po izgledu zaključili kako se radi o vrhunskim napoletanama.
Upravo je to na svojoj internet stranici Giovanni's posebno istaknuo kratkom porukom: Kod Đovanija, mi to radimo na napuljski način." I zaista je tako. Tijesto je fino i ukusno, odlične teksture. Rubovi pizze su uzdignuti, napuhani i prozračni, a sredina tanka.
Tijesto je očito prošlo dug i kvalitetan proces predfermentacije i fermentacije, a peče se kratko na vrlo visokim temperaturama. Nadjevi kvalitetom prate tijesto, a meni se osobno učinilo da su možda i preobilni. Giovanni's definitivno ne škrtari na nadjevima, međutim, iako ih ima puno, tijesto nije prevlažno, raskvašeno i gnjecavo.
Jedna stvar malo kvari dojam
Ono što možda jedino kvari dojam savršene napoletanske pizze su prehladne burrate iznutra. Pretpostavljam da zbog uistinu velike gužve u lokalu i velikog broja pizza ne stignu dobro procijeniti potrebnu količinu burrate pa ona nakon vađenja iz hladnjaka prekratko stoji na sobnoj temperaturi.
Nije bila prehladna, ali za savršen dojam uz vrhunsko tijesto i kvalitetne nadjeve mora biti toplija iznutra. Sve u svemu, pizze su nas i ovaj put oduševile pa će Giovanni's uz Majstora i Margaritu, Pietru i Cafeteriu Italianu dobiti veliku prateću zvjezdicu na mojim popisima.
Cijene se kreću od 990 dinara (8.60 eura) pa do 1.780 dinara (15.40 eura), koliko košta Tartuf, najskuplja pizza u ponudi. Moja je pizza s mortadelom za samo deset dinara jeftinija od pizze s tartufima, a Seducente košta 1.540 dinara (13.30 eura). Poput većine pizzerija s napoletanskom pizzom i ovdje je Margherita dosta jeftinija od ostalih pizza u ponudi.
Izbor pića je dobar, a ja sam napokon uz pizzu popio i fino točeno pivo. Čekala me nešto duža šetnja s obzirom na to da do pizzerije nismo došli autom.
Poput ostalih gradova u regiji i u Beogradu se pizza scena ubrzano razvija, sve je više dobrih pizzerija, pogotovo onih koje se trude napraviti vrhunsku napoletanu. Nadam se da će Giovanni's nastaviti kao i do sada te da će zadržati ono što je kod napoletanskih pizza najteže - konzistentnost i visoku kvalitetu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati