Bili smo u pizzeriji u New Yorku i ostali zatečeni ponudom pizza - evo i cijena

PROŠLI smo tjedan turistički posjetili New York. Bez obzira na godišnji odmor, i na tom smo putovanju bili u standardnom istraživačkom duhu pa smo, gdje god smo stigli, fotografirali ponudu hrane i skupljali cjenike i letke.
Odsjeli smo u Brooklynu, a u susjedstvu nam je jedino mjesto za brzinski zalogaj bio lokal Brother's Pizza. Iako smo bili uvjereni kako je riječ o franšizi, zapravo se radi o obiteljskom restoranu koji posluje od 2004. godine.
Pizza nadjevi na kakve nismo navikli - tjestenina, mesne okruglice...
U lokalu niti jedan dan nije bilo gužve - u njemu je svega nekoliko sjedećih mjesta, a kupci uzimaju trokute pizze za van. Ipak, primijetili smo kako su prilično zauzeti klasičnim telefonskim narudžbama i dostavama, pa smo odlučili uzeti letak i proučiti ponudu i cijene.
Neki su naši ljudi, proučavajući ponudu, komentirali kako su i pizze i cijene "bizarne", no ipak su ovdje ručali. Nisu željeli eksperimentirati - držali su se klasika poput pizze sa sirom.
Primijetili smo da je najmanje uobičajenih kombinacija - pizzama često dodaju razno meso i povrće, pa i ribu i tjesteninu. Tako su se u ponudi našle pizze s grilanim ili pohanim pilećim fileom, mesnim okruglicama, steakom u komadima, škampima, kobasicama, patlidžanom, a najviše nas je začudila zapečena tjestenina (penne) na pizzi.
Ponuda i cijene
Cijene se za malu pizzu (small pie) kreću od 14.95 dolara, do 29 dolara za veliku (large pie). Mala porcija dodataka za pizzu - poput kobasica ili narezanih mesnih okruglica dodatno se naplaćuje 3 dolara, dok će vas veća porcija dodataka koštati 4 dolara.
Inače, Amerikanci - posebno njujorčani, često koriste riječ "pie" (inače je to okrugla pita) kada govore o pizzi - u kontekstu veličine cijele pizze. Tako je i u ovoj ponudi veličina pizze izražena kao "small pie" i "large pie".
Zanimljivo nam je što nude različite tipove pizza na izbor, pa tako kupac u startu može birati između standardne male pizze od 35.5 cm, velike od 40.6 cm, ili pak sicilijanske četvrtaste pizze debelog tijesta, "bakine" četvrtaste pizze s tankim tijestom ili pizze s tijestom od cvjetače i mozzarelle.
Zadnji izbor je posebno pogodan za one koji biraju keto prehranu ili ne jedu klasično tijesto s brašnom, što bismo baš voljeli vidjeti u ponudi domaćih pizzerija.
Imaju ukupno 17 vrsta pizza. Od nama zanimljivih izdvajamo pizzu s nekoliko vrsta mesa (pureća šunka, kobasica, pureća slanina i mesna okruglica), Hawaii pizzu s ananasom, BBQ pizzu, pizzu s piletinom i brokulom, te onu s penne tjesteninom i marinara umakom.
U ponudi su i sendviči s raznim dodacima, nekoliko "obiteljskih specijaliteta" - jela s tjesteninom koja naginju talijanskoj kuhinji i popriličan broj predjela poput pohanih račića, štapića sira i kolutića luka, pilećih krilca i kruha sa češnjakom.
Tu je i nekoliko vrsta salata, te "specialty dishes" u kojima dominiraju piletina na razne načine i ponovo, jela od tjestenine. Mi ih čitamo kao "glavna jela", a cijene im se kreću od okvirnih 28 do 33 dolara.
Nude i pizze calzone i rolice s raznim nadjevima (piletina, špinat, brokula, kobasice i slično). Imaju i bezmesnu ponudu koju čini nekoliko jela - dvije vrste tortellina, raviola i parmigiane. Cijene ovih jela kreću se od oko 10 do 12 dolara.
Imaju još i povrtnu i pileću juhu, a cijena za porciju je 5.75 dolara. Od deserata su izdvojili tiramisu, cheesecake, chocolate mousse kolač, kolač od badema i sladoled. Cijena svih deserata je 4.95 dolara.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati