Andrea je arhitekturu zamijenila pekarstvom pa otvorila zanatsku pekaru u Splitu

ZANATSKE pekare sve su popularnije i otvaraju se na sve više lokacija u Hrvatskoj, a nedavno je otvorena i jedna u Splitu, koja, barem za sada, funkcionira samo po narudžbi. Iza nje stoji 36-godišnja arhitektica i slastičarka Andrea Mušura, majka dvoje djece koja se, upravo zahvaljujući njima, počela baviti izradom sourdougha, a sada je arhitekturu zamijenila pekarstvom.
Arhitekturom se bavila od diplomiranja 2014. godine i radila je u nekoliko arhitektonskih ureda u Zagrebu i Splitu, a kada je 2018. pobijedila u jednom kulinarskom showu, zajedno s kolegicom arhitekticom, počela je intenzivnije razmišljati o profesionalnom bavljenju kuhanjem.
Od arhitekture do vlastite pekare
"Jedno sam ljeto čak odradila u kuhinji u hotelu s 5 zvjezdica na Braču, gdje sam igrom slučaja dospjela u pastry odjel. Shvatila sam da rad u kuhinji ipak nije ono što želim, ali se već tada ideja o maloj artizanskoj pekari počela motati po glavi", otkriva nam Andrea, kojoj je san bio zajedno s mužem otvoriti artizansku pekaru u kojoj će kruh raditi na tradicionalni način, s najkvalitetnijim sastojcima.
"Na drugom porodiljnom 2024. sam odlučila da želim pokrenuti nešto svoje, bilo to projektantski ured ili artizanska pekara, i pekara je prevagnula. Nisam imala iskustva rada u pravim pekarama, pa sam odradila kratki staž u jednoj artizanskoj pekari gdje sam naučila stvarno puno o radu 'na veliko' koji se totalno razlikuje od kućnog pečenja kruha. Nabavila sam pećnicu, pronašla prostor za najam i to je bilo to", prisjeća se Andrea.
Tako je nastala Shtruca, pekara u kojoj je fokus na sourdough kruhu kojeg rade isključivo sa starterom, odnosno domaćim kvasom, bez aditiva i kraćenja postupaka. "Iako je proces puno kompliciraniji i zahtijeva stvarno dosta vještine i strpljenja, krajnji rezultat je neusporedivo bolji", kaže Andrea.
Uz kruh i peciva, u ponudi je uvijek i nešto slatko, što se mijenja ovisno o sezoni. U zimsko vrijeme tu su cimet rolice (koje su, kaže nam Andrea, bile veliki hit), u veljači krafne, oko Uskrsa sirnice i slično. Ipak, glavni fokus je na kruhu koji, osim što je ukusan, ima i dosta zdravstvenih benefita, nema aditiva i dulje traje, a Andreini kupci uvijek se vraćaju po još.
Budna od 5 ujutro kako bi sve stigla pripremiti
Otkako je postala vlasnica pekare, Andrea kaže da joj dan izgleda dinamično, a radni dan počinje joj već u 5, kada dolazi u pekaru i stavlja peći prvu turu kruha. "Paralelno pripremam i focaccie i peciva koja se još moraju dizati. Također radim i zamjes za sljedeći dan te objavljujem ponudu na Instagramu i obrađujem narudžbe", kaže.
Zatim dočekuje prve kupce koji su došli po svoju narudžbu. Osim toga, obavlja i dostavu za restorane i kafiće koje opskrbljuje kruhom, a ostatak dana rezerviran je za obitelj.
"Ovakav dan zahtjeva dosta discipline, i iskreno najčešće ne bude takav, ponekad nešto iskrsne pa se moram vraćati u pekaru popodne ili navečer, ali to je sve dio posla, smatram da je svim poduzetnicima na početku tako", kaže Andrea.
Uz sve to još organizira i radionice izrade sourdough kruha i focaccie s poznatim splitskim kuharom Ivanom Pažaninom - jedna je već održana, a druga je na rasporedu 12. ožujka. A za kraj, s nama je podijelila svoj provjereno dobar recept za focacciu - pronađite ga ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati