Ukusna namirnica mogla bi zaštititi crijeva od upale, pokazuje nova studija

ZDRAVLJE crijeva ima velik utjecaj na cijeli organizam - od mozga i srca do imunološkog i probavnog sustava. Na to posebno utječe sastav crijevne mikrobiote, koju oblikuju prehrambene navike. Hrana bogata probioticima (poput jogurta, kefira i kiselog kupusa) te prebioticima (iz voća, povrća, orašastih plodova i cjelovitih žitarica) pomaže u stvaranju zdravog mikrobioma.
Neke namirnice, poput kimchija i kiselog kupusa, djeluju i kao probiotik i kao prebiotik jer osim korisnih bakterija sadrže i hranu za njih. Kada te korisne bakterije "jedu", stvaraju metabolite - spojeve koji podupiru zdravlje, energiju i uklanjanje toksina. Neki od tih metabolita mogu čak štititi crijevni zid, koji ima važnu ulogu u sprječavanju prolaska štetnih tvari u organizam.
Kada je crijevna barijera oštećena, može doći do tzv. sindroma propusnih crijeva, što se povezuje s nizom tegoba, uključujući kronični umor, depresiju, alergije, anksioznost i autoimune bolesti.
Važno je birati kiseli kupus koji nije pasteriziran
Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji ovaj su mjesec objavili studiju u kojoj su usporedili metabolite iz sirovog kupusa, salamure i dviju vrsta kiselog kupusa - domaćeg i kupovnog. Iako je istraživanje provedeno u laboratorijskim uvjetima, otkriveno je da su obje vrste kiselog kupusa - bez obzira na razlike u sastavu - imale zaštitni učinak na stanice crijevne stijenke izložene upalnim spojevima.
"Otkrili smo da fermentacija značajno mijenja bioaktivni sastav hrane i može pozitivno utjecati na probavni sustav", rekla je istraživačica, znanstvenica i jedna od autorica studije, dr. Maria Marco, za EatingWell.
Za stvarne koristi, važno je birati kiseli kupus koji nije pasteriziran - dakle, onaj iz hladnjaka ili domaće pripreme. "Sve dok je fermentirani kupus pravilno pripremljen, ne moramo se oslanjati na jedan određeni brend da bismo imali koristi", kaže dr. Marco.
Ako niste navikli jesti fermentiranu hranu, preporučuje se početi s malim količinama i postupno ih povećavati. Osim kiselog kupusa, korisne su i druge fermentirane namirnice, poput jogurta i kefira, jer doprinose ravnoteži crijevne mikrobiote i smanjenju upale, čime mogu pridonijeti boljem općem zdravlju.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati