S razlogom ga zovu prirodni antibiotik, dobrobiti peršina veće su nego što mislite

IAKO ga često doživljavamo kao običan začin ili dekoraciju na tanjuru, peršin je mnogo više od toga. Ova skromna biljka skriva iznenađujuće bogatstvo nutrijenata i može značajno pridonijeti našem zdravlju, pod uvjetom da mu damo šansu.
Izvor vitamina koji jačaju imunitet
Peršin je iznimno bogat vitaminom C - čak i više od limuna! Samo dvije žlice svježeg peršina sadrže oko 16% preporučene dnevne doze vitamina C, koji je ključan za normalno funkcioniranje imuniteta i obranu organizma od infekcija. Osim toga, peršin je dobar izvor vitamina A i K - važnih za zdravlje očiju, kostiju i zgrušavanje krvi.
Čisti organizam i podržava probavu
Peršin djeluje kao prirodni diuretik - potiče izlučivanje viška tekućine i toksina iz tijela. To ga čini korisnim saveznikom za one koji se bore sa zadržavanjem vode ili blagim oticanjem. Uz to, eterična ulja iz peršina, posebice apiol i miristicin, mogu smanjiti nadutost i pomoći u boljoj probavi.
Bogat antioksidansima
Peršin sadrži moćne antioksidanse poput flavonoida (poput luteolina), karotenoida i vitamina C, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa. Redovito konzumiranje ovih spojeva može smanjiti rizik od kroničnih bolesti, uključujući srčane bolesti i dijabetes.
Prijatelj u borbi protiv lošeg zadaha
Zahvaljujući svom svježem okusu i prirodnim uljima, peršin može pomoći u neutralizaciji lošeg zadaha - što su dobro znali i naši stari, koji su ga koristili upravo u tu svrhu nakon obroka bogatih češnjakom ili lukom.
Kako ga najbolje koristiti?
Najviše koristi od peršina imamo kada ga konzumiramo svježeg. Dodajte ga na kraju kuhanja u juhe, variva, umake ili pospite po salati. Možete ga ubaciti i u smoothieje, koristiti kao bazu za zeleni sok ili napraviti pesto s peršinom umjesto bosiljka.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati