Liječnici upozoravaju: Sedam često konzumiranih namirnica koje podižu šećer

KADA pomislimo na šećer u krvi, prva asocijacija su slatkiši, deserti i gazirana pića. No prema endokrinologu dr. Raju Dasgupti stvari nisu tako jednostavne: "Upravljanje razinom šećera u krvi ne svodi se samo na izbjegavanje slatkog. Postoje i namirnice koje nas mogu iznenaditi svojim utjecajem."
Redovita konzumacija ovih namirnica može preopteretiti gušteraču, povećati rizik od dijabetesa tipa 2 i uzrokovati upalne procese u tijelu. Dobra je vijest da pravilnim izborom namirnica možemo održavati stabilnu razinu energije i zdrav metabolizam.
1. Bijeli kruh
Iako nije sladak, bijeli kruh se brzo razgrađuje u glukozu. To uzrokuje nagli skok šećera i inzulina, a dugoročno može dovesti do inzulinske rezistencije, objašnjava dr. Dasgupta.
2. Voćni jogurt s malo masnoće
"Jogurt s malo masnoće i dodanim okusima često se reklamira kao zdrav proizvod, ali nerijetko sadrži skrivene šećere koji nadoknađuju uklonjenu masnoću", objašnjava endokrinologinja dr. Maria Teresa Anton. "Upravo ta kombinacija dodanog šećera i niskog udjela masti uzrokuje brže podizanje razine glukoze u krvi", dodaje.
3. Suho voće
Bez obzira na to što ne sadrži dodani šećer, zbog manjka vode šećeri su koncentrirani. Šaka sušenog voća može sadržavati jednako šećera kao čokoladica.
4. Sushi
Zbog bijele riže i slatkih umaka sushi može izazvati nagli porast šećera u krvi, za Best Life objašnjava dr. Anton. "Zamjena riže krastavcem ili tankim slojem riže može pomoći u smanjenju tog skoka."
5. Krumpir
Povrće je važno za ravnotežu šećera u krvi, ali škrobno povrće poput krumpira može brzo povisiti glukozu zbog visokog udjela ugljikohidrata. Dr. Daniel Atkinson savjetuje izbjegavanje krumpira ako pazite na šećer, a kao zdraviju alternativu preporučuje batat, koji ima niži glikemijski indeks.
6. Rižini krekeri
"Iako djeluju lagano i bezopasno, imaju vrlo visok glikemijski indeks te se probavljaju i apsorbiraju gotovo trenutačno kao šećer", objašnjava dr. Dasgupta.
7. Pržena hrana
Pržena hrana često je pohana u brašnu koje se ponaša kao jednostavni ugljikohidrat. Uz to, zasićene masti mogu pridonijeti inzulinskoj rezistenciji.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati