Dijetetičari: Ako želite izgubiti masnoću na trbuhu, izbjegavajte 4 vrste hrane

MNOGI često razmišljaju o tome kako se riješiti viška masnoće na trbuhu i osjećati se bolje u vlastitom tijelu. Iako redovita tjelovježba, hidracija i san igraju ključnu ulogu, prehrana ostaje presudna. Prema riječima nutricionista, uz to što je važno što jedemo, jednako je važno i što izbjegavamo. Ovo je popis vrsta hrane koje bismo trebali izbaciti s tanjura ako želimo postići ravniji trbuh – i zašto bi nam njihovo izbjegavanje moglo donijeti stvarnu razliku.
Pržena piletina
Pržena piletina spada u kategoriju visokokalorične, pržene hrane bogate trans mastima koje bi trebalo u potpunosti izbjegavati.
"Ovakva hrana često predstavlja izvor trans-masti i može dovesti do niza zdravstvenih problema", kaže nutricionistica i dijetetičarka Mary Sabat za SheFinds. Redovita konzumacija pržene hrane povezuje se s debljanjem, nakupljanjem masnoće na trbuhu i upalnim procesima u tijelu. Uz malo nutritivne vrijednosti i nedostatak vlakana, ova hrana nudi više štete nego koristi.
Zamrznuta gotova jela
Premda praktična, gotova zamrznuta jela često su nutricionistički siromašna i prepuna aditiva. Nutricionistica i dijetetičarka Briana Adler Gelfand navodi da su to "visoko prerađene namirnice" koje mogu potaknuti "upale, probavne smetnje i nakupljanje neželjene masnoće, osobito oko struka".
Dodaje kako su studije pokazale da prehrana bogata visokoprерađenom hranom povećava rizik od pretilosti i kroničnih bolesti. Ako težimo ravnijem trbuhu, ova jela svakako trebamo svesti na minimum.
Rafinirani ugljikohidrati
Bijeli kruh, bijela riža, tjestenina i kora pizze popularni su na mnogim jelovnicima, ali nisu dobar izbor ako pokušavamo izgubiti masnoću oko trbuha. Gelfand objašnjava da se ovi ugljikohidrati "brzo probavljaju" i uzrokuju "nagli porast i pad razine šećera u krvi", što povećava glad i potiče prejedanje.
"Ti nagli skokovi i padovi glukoze, zajedno s niskom sitosti, dovode do prekomjernog unosa kalorija, osobito u predjelu trbuha", objasnila je. Umjesto toga, trebamo razmisliti o cjelovitim žitaricama poput kvinoje, integralnoga kruha i smeđe riže.
Gazirani sokovi
Iako tehnički nisu hrana, zaslađeni gazirani sokovi čest su pratitelji obroka – i velika prepreka ravnom trbuhu. Istraživanje Sveučilišta Tufts pokazalo je da osobe koje redovito piju zaslađene sokove imaju veću vjerojatnost nakupljanja masnoće u području trbuha.
Oni koji piju obične, a ne dijetalne verzije, osobito su skloni razvoju visceralne masnoće. Stručnjakinje preporučuju da postupno zamijenimo sokove vodom kako bismo poboljšali hidraciju i smanjili unos praznih kalorija.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati