Četiri upozoravajuća znaka da jedete previše šećera, prema dijetetičarima

ŠEĆER je svuda - od očitih izvora poput slatkiša i gaziranih pića do skrivenih izvora kao što su umaci, kruh i "zdravi" međuobroci. Iako mala količina šećera može biti dio uravnotežene prehrane, pretjerana konzumacija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući debljanje, umor, pa čak i kronične bolesti.
Ono što situaciju čini još nezgodnijom jest to što možda uopće ne primjećujemo da unosimo previše. Naše tijelo nam često šalje upozoravajuće znakove kada pretjerujemo sa šećerom, a rano prepoznavanje tih znakova može nam pomoći da preuzmemo kontrolu nad vlastitim zdravljem. Stoga su stručnjaci istaknuli nekoliko znakova koji ukazuju na to da unosimo previše šećera.
1. Pojačani apetit i debljanje
Ako unosimo previše dodanog šećera, pojačan apetit može biti jedan od prvih znakova. Slatka hrana jest ukusna, ali rijetko pruža osjećaj sitosti jer joj nedostaju ključne tvari poput proteina, vlakana i zdravih masnoća. To uzrokuje brzu probavu i ponovno javljanje gladi, što vodi prema nesvjesnom i impulzivnom grickanju.
Uz to, višak šećera može narušiti crijevnu mikrobiotu i hormone gladi, poput leptina, što dodatno potiče želju za hranom. "Šećer remeti metabolizam, djelomično tako što ometa djelovanje leptina. Konzumacija šećera stvara potrebu za još više šećera, što povećava glad", kaže liječnik dr. William W. Li.
2. Razdražljivost
Osjećaj napetosti, promjene raspoloženja ili razdražljivosti ne mora biti samo posljedica stresa - može biti znak da unosimo previše šećera. Nakon obroka bogatog šećerom, razina glukoze u krvi naglo raste, ali ubrzo i pada, što može uzrokovati pad energije i loše raspoloženje.
Mozak izuzetno ovisi o stabilnoj razini šećera u krvi, pa svaka oscilacija može negativno utjecati na emocije. "Naš mozak izuzetno ovisi o normalnoj razini šećera u krvi kako bi pravilno funkcionirao", ističe dr. William W. Li.
3. Osjećaj umora češće nego što je normalno
Šećer može kratkoročno dati nalet energije, ali nakon toga obično slijedi nagli pad koji nas ostavlja umornima i bezvoljnima. Do toga dolazi jer slatka hrana uzrokuje nagli porast šećera u krvi, što potiče izlučivanje inzulina kako bi se ta razina snizila - ponekad i prebrzo. Taj brzi pad može nas ostaviti iscrpljenima, čak i ako smo se naspavali.
"Šećer je vrlo brz izvor energije, tako da bez obzira na to koliko ga pojedete, za 30 minuta ćete ponovno biti gladni, bez energije ili ćete ponovno tražiti energiju", zaključuje dijetetičarka Keri Stoner-Davis.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati