Pedijatrica s Harvarda: Ovo je najzdravija namirnica koju vole čak i izbirljiva djeca

PEDIJATRICA Kelly Fradin često razgovara s obiteljima o važnosti prehrane. Njezino je temeljno uvjerenje da djeca, ako od malih nogu usvoje zdrave prehrambene navike, imaju puno veće šanse te navike zadržati i u odrasloj dobi.
Rano uvođenje zdravih prehrambenih navika može značajno smanjiti rizik od razvoja kroničnih bolesti poput dijabetesa, srčanih bolesti, pa čak i nekih vrsta raka.
Roditelji najčešće već znaju koliko je važno da djeca jedu povrće i izbjegavaju dodane šećere. Često se spominje pojam raznobojne prehrane, odnosno raznolikost voća i povrća jarkih boja. Mnogi posebno ističu tamnozeleno lisnato povrće, borovnice bogate antioksidansima i avokado kao izvor zdravih masti.
No postoji jedna iznimno hranjiva skupina namirnica koju se često zanemaruje, a to su mahunarke, odnosno grah. Evo zašto bi djeca trebala češće jesti grah, prema pedijatrici.
1. Grah je bogat proteinima važnima za rast i energiju
Sve vrste graha izvrstan su izvor biljnih bjelančevina. Mnoge vrste sadrže sve esencijalne aminokiseline potrebne za rast i razvoj djeteta.
Grah je također bogat topljivim i netopljivim vlaknima koja imaju važnu ulogu za probavno zdravlje. Netopljiva vlakna potiču redovitu probavu i sprječavaju zatvor, dok topljiva vlakna daju osjećaj sitosti nakon obroka, što može pomoći u regulaciji apetita i spriječiti prejedanje.
Topiva vlakna također pomažu u snižavanju lošeg (LDL) kolesterola i stabilizaciji razine šećera u krvi nakon obroka, čime se sprječavaju nagli padovi energije, piše CNBC.
2. Sadrži brojne vitamine i minerale
Grah prirodno sadrži brojne važne vitamine i minerale.
Posebno je dobar izvor folata, ključnog za rast stanica i razvoj, kao i željeza koje je važno za prijenos kisika u tijelu. Također sadrži magnezij za pravilnu funkciju živaca i mišića te B vitamine koji podržavaju proizvodnju energije i zdravlje mozga.
Soja, primjerice, sadrži i zdrave masti, omega-3 i omega-6 masne kiseline, koje pozitivno utječu na zdravlje srca i mozga.
3. Održivo i pristupačno rješenje
Osim nutritivne vrijednosti, grah je i praktičan izbor. Cijenom je pristupačan većini obitelji, a zbog dugog roka trajanja uvijek ga se može imati u smočnici kao rezervnu zdravu opciju.
Uključivanje graha u svakodnevnu prehranu također je bolji izbor za okoliš, njegova proizvodnja ima znatno manji ugljični otisak u usporedbi s proizvodnjom mesa, što doprinosi održivijem prehrambenom sustavu.
4. Pogodan je čak i za izbirljivu djecu
Najvažnija stvar kod svake zdrave namirnice je hoće li je djeca uopće htjeti jesti. Ovdje se grah pokazuje posebno korisnim.
Mnogi roditelji primjećuju da djeca zapravo uživaju u okusu i teksturi graha, a lako ga je pripremiti u različitim oblicima prilagođenima djeci.
Za mlađu i izbirljiviju djecu dobar početak su jednostavna jela poput kuhanog edamama (mlade soje) ili crnog graha dodanog u tortilju sa sirom. Popularni su i zdravi kolači s crnim grahom, ukusni su, a djeca ih obožavaju.
Za djecu koja rado kušaju nova jela grah se može poslužiti u juhama od leće, bogatim varivima ili čiliju. S obzirom na njegovu svestranost, lako se uklapa u razna jela i postoji verzija koja će odgovarati gotovo svakom djetetu.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati