Mislite da su bezopasne? Popularna ljetna hrana može izazvati gušenje kod djece

PREMA odgojiteljici i dadilji Danielle Anne Manton-Kelly, neke naizgled bezazlene ljetne grickalice mogu predstavljati ozbiljan rizik za bebe i malu djecu. U videozapisu koji je objavila na Instagramu, Manton-Kelly objašnjava koje ljetne namirnice mogu predstavljati opasnost od gušenja, a koje roditelji često ne prepoznaju kao rizične.
U nastavku su neke od namirnica koje ova stručnjakinja preporučuje izbjegavati.
1. Kockice leda
"Kockice leda su iznimno opasne. Tvrde su, skliske i mogu začepiti dišni put", rekla je.
Savjet: Ne nudite led bebama i maloj djeci. Umjesto toga, rashladite napitke u hladnjaku ili koristite termosicu.
2. Sladoled na štapiću
Ako dijete zagrize sladoled, može se odlomiti komad upravo one veličine koja može dovesti do gušenja.
Savjet: Umjesto sladoleda na štapiću, maloj djeci radije ponudite običan sladoled.
3. Hrenovke i kobasice
"Okruglog su oblika, imaju opnu i teško se otapaju u ustima. Ako se zaglave u grlu, neće se rastopiti i mogu zapriječiti dišni put", pojasnila je dadilja.
Savjet: Kobasice uvijek uzdužno izrežite na četvrtine i pobrinite se da dijete mirno sjedi dok jede.
4. Grožđe
Zbog oblika i skliske teksture može se lako progutati bez žvakanja, što može biti vrlo opasno.
Savjet: Grožđe uvijek režite po duljini na četvrtine, a djeci mlađoj od četiri godine po mogućnosti ogulite i uklonite koštice.
5. Lizalice
Lizalice su tvrde, nalaze se na štapiću i lako mogu ozlijediti dijete ako padne. Također, ako se odvoje od štapića, mogu postati opasne za gušenje.
Savjet: Izbjegavajte lizalice kod male djece, radije ponudite mekše slatkiše i uvijek budite prisutni.
6. Marshmallow
Unatoč mekoći, mogu se zalijepiti za grlo i zapriječiti dišni put.
Savjet: Ne preporučuju se djeci mladjoj od četiri godine.
7. Kokice
Zbog suhe teksture lako se udahnu, a djeca često ne žvaču temeljito.
Savjet: Izbjegavajte kod djece mlađe od četiri godine.
8. Šunka
Tanke šnite mogu se presavinuti i kliznuti niz grlo.
Savjet: Šunku narežite na jako sitne komadiće i ne posluživajte u složenim ili smotanim oblicima.
Što kažu stručnjaci?
Američka pedijatrijska akademija (AAP) potvrđuje da je gušenje jedan od vodećih uzroka ozljeda i smrti među djecom mlađom od četiri godine. Preporučuju:
- Uvijek nadgledajte dijete dok jede.
- Hranu poput hrenovki, grožđa i sirovog povrća režite na vrlo male komade.
- Izbjegavajte okruglu i tvrdu hranu ako nije prethodno obrađena.
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dodaje da djeci ne treba davati tvrde bombone, cijele orašaste plodove ni ljepljivu ili hranu koja se teško žvače. Čak i sitni zalogaji mogu biti opasni ako se ne jedu dok djeca mirno sjede.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati