Uz dodatak ovog sastojka umak od rajčice uvijek će biti ukusan i nimalo kiseo

ŠPAGETI su mnogima omiljeno jelo, idealno za brzi ručak ili večeru. Iako je priprema jednostavna, umak od rajčice ponekad može biti razočaranje - bezukusan ili previše oštar. Problem najčešće leži u neuravnoteženosti okusa, no rješenje je iznenađujuće lako, piše Mirror.
Rajčice su prirodno kisele i njihov okus može nadvladati jelo ako se umak ne pripremi kako treba. Kuharica Ashlyn Edwards, poznata kao Belle of the Kitchen, otkrila je svoju tajnu za neutraliziranje kiselosti - dodavanje male količine smeđeg šećera. "Nemojte preskočiti smeđi šećer. Dodavanje malo šećera u vaš domaći umak za špagete pomaže smanjiti prirodnu kiselost rajčica i pomaže uravnotežiti umak", savjetuje ona.
Za razliku od bijelog, smeđi šećer sadrži melasu koja umaku daje dubinu i naglašava prirodnu slatkoću rajčica, a da pritom ne postane presladak. Potrebno je staviti jednu ili dvije žličice smeđeg šećera, ovisno o količini umaka, no uvijek je bolje dodati jednu žličicu, a zatim dodati još malo nakon što probate i provjerite kakvog je okusa.
Kada se šećer dodaje u umak?
Započnite kao što biste i inače - ako radite s mesom, prvo prodinstajte luk i meso, a zatim ga podlijte rajčicama i dodajte smeđi šećer, zajedno s koncentratom od rajčice. Sve dobro promiješajte pa začinite po želji, a zatim ulijte vodu ili temeljac te pustite da umak krčka bez poklopca sat i pol do dva sata. Umak možete pustiti da se krčka i duže kako bi se okusi dodatno razvili.
"Što više vremena dopustite umaku da se krčka, to će okus biti bogatiji. Umak također možete prebaciti u sporo kuhalo nakon što ga pripremite na štednjaku i pustiti ga da se kuha na laganoj vatri nekoliko sati. Ako je umak previše gust nakon kuhanja, dodajte malo više vode da ga razrijedite", objasnila je.
I to je to - gotov umak poslužite s tjesteninom po želji i uživajte!

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati