U čemu je tajna savršenog kućnog bureka? Imamo recept koji čuvamo godinama

BUREK, tvrde naši susjedi iz Bosne, može biti samo od mesa, a sve ostalo su pite. No, burek je originalno jelo iz Turske, a tamo ga najčešće pripremaju upravo sa sirom. Bilo da ga zovete pitom ili burekom, svi se možemo složiti da je najbolji kad je poslužen topao uz čašu hladnog jogurta.
Burek ili börek jelo je od vučenog tijesta s različitim nadjevima koje potječe iz turske kuhinje. Njegova popularnost proširila se diljem nekadašnjeg Osmanskog Carstva, pa je tako postao nezaobilazan dio gastronomije Balkana, Bliskog istoka i središnje Azije. Naziv potječe od turske riječi "burmak", što znači "savijati" ili "uvijati", opisujući način pripreme tijesta.
Iako se u Bosni i Hercegovini pod burekom podrazumijeva isključivo onaj s mesom, dok se verzije sa sirom, krumpirom ili špinatom nazivaju pitama (sirnica, krumpiruša, zeljanica), u Hrvatskoj i drugim zemljama uobičajeno je sve takve savijače nazivati burekom. Bez obzira na terminološke rasprave, burek sa sirom omiljen je doručak, ručak ili međuobrok mnogima.
Vrijeme pripreme je oko 20 minuta, a vrijeme pečenja 40 minuta. Recept je jednostavan za pripremu i dovoljan za 4 porcije.
Sastojci
- kore za pite
- svježi kravlji punomasni sir
- sol
- suncokretovo ulje
- mineralna voda
Priprema
Koristite okrugli kalup promjera 33 cm. Dno kalupa premažite uljem, zatim položite dvije kore na dno i lagano ih rukama pritisnite.
U veću posudu ulijte mineralnu vodu, sol i preostalo ulje te pjenjačom dobro promiješajte sastojke kako biste dobili preljev.
Prve kore u kalupu lagano premažite pripremljenom tekućinom, a na koru stavite nekoliko žlica sira. Sir lagano rasporedite po površini kore, stavljajući ga u malim hrpicama.
Preko sira stavite novu, praznu koru, lagano je utisnite rukama i nju također premažite mješavinom ulja, soli i mineralne vode. Sir ponovno rasporedite po površini. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav sir. Višak kora koji visi preko ruba kalupa preklopite prema unutra i lagano premažite.
Zadnje dvije kore stavite na gornji sloj sira, lagano pritisnite rukama, premažite kistom, a višak preklopite prema unutra. Još malo premažite cijelu površinu te je lagano izbodite čačkalicom na nekoliko mjesta.
Zagrijte pećnicu i pecite burek otprilike dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Izvadite ga iz pećnice, rubove odvojite pomoću noža, pažljivo preokrenite na dasku, narežite na trokute i poslužite toplo.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati