Svakodnevno jedemo banane, a za ovu ludu činjenicu nismo znali

BANANE su uobičajeno voće koje većina nas ima naviku kupovati tijekom cijele godine. Ipak, ovo voće skriva jednu zanimljivost koju većina ljudi ne zna – pod UV svjetlom, banane svijetle.
Što se točno događa?
Znanstveno rečeno, riječ je o fluorescenciji. Dok banana dozrijeva, u njenoj se kori razgrađuje klorofil – pigment koji joj u početku daje zelenkastu boju. Ono što većina ljudi ne zna jest da se tijekom tog procesa stvaraju spojevi koji svijetle u plavkastim nijansama kad ih se izloži ultraljubičastom svjetlu.
Drugim riječima – ako biste bananu osvijetlili UV lampom, njena bi kora svijetlila u mraku plavkasto-zelenkastim svjetlom.
Ima li to neku svrhu?
Zapravo – da. Znanstvenici smatraju da bi ova fluorescencija mogla služiti kao vizualni signal za životinje koje vide u UV spektru, poput nekih ptica i insekata. Na taj način priroda možda poručuje: "Ova banana je zrela, slobodno je pojedi."
Osim toga, istražuje se i primjena ove pojave u industriji – jer bi se pomoću UV svjetla mogla ocjenjivati zrelost voća bez potrebe za rezanjem ili diranjem.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati