Superzdrava namirnica kojom su Grci hranili sportaše, a Rimljani vojnike

KAD SE SJETITE ječma, možda vam prvo na pamet padne pivo. I to nije krivo – ječam je jedan od glavnih sastojaka mnogih piva, ali ova stara žitarica zaslužuje puno više pažnje i u kuhinji. Ječam je s razlogom preživio tisućljeća – jeftin je, zasitan, nutritivno bogat i odlično se slaže s povrćem, mesom i ljetnim receptima koji se kuhaju unaprijed i jedu danima. Mi ga koristimo u puno kombinacija i to posebno ljeti, od ječmene salate do brzih variva.
Ječmom su se hranili rimski vojnici
Ječam je jedna od najstarijih uzgajanih žitarica na svijetu – koristio se još prije više od 10.000 godina, a uzgajao se u Mezopotamiji i starom Egiptu. Bio je toliko važan da su ga stari Grci koristili kao osnovnu hranu za sportaše, a Rimljani su ga davali svojim legionarima. U srednjem vijeku se, pak, ječam smatrao hranom za siromašne, dok je pšenica bila "za gospodu".
U prehrani se najčešće koristi oljušteni ječam (ječmena kaša) jer se brže kuha i mekši je za jelo. Ječam obiluje vlaknima, osobito beta-glukanima koji su poznati po tome što pomažu u snižavanju kolesterola i regulaciji šećera u krvi. Osim toga, sadrži i solidnu dozu proteina, željeza, selena i magnezija.
Još jedna prednost je to što je odličan "nosač" okusa – upija začine, temeljce i sokove iz povrća, što ga čini idealnim za variva i ljetna jela iz lonca. A kad se skuha, može stajati u hladnjaku nekoliko dana i ostaje jednako ukusan – možda čak i bolji.
Ječmena kaša s puretinom i porilukom
Kada poželite ručak gotov u pola sata, a koji će nahraniti cijelu obitelj, ovakvo jelo je pravi izbor. Možete koristiti zamrznuto povrće, a jelo možete jesti i hladno. Evo recepta.
Orzotto s piletinom
Orzotto je jelo poput rižota, samo što se umjesto riže koristi ječam. Hranjiviji je od klasičnog rižota, a također je odličan obrok ljeti. Radimo ga ovako.
Varivo od ječma
Ječam obožavamo u kombinaciji jela na žlicu, a takvih je kombinacija bezbroj. Pojačat će jelo, a dodajte ga u klasična variva poput ovog s graškom, krumpirom, slaninom, pa i mesom. Ovdje je recept, a vi se slobodno poigrajte sa sastojcima.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati