Što se nalazi u sirupu za pravljenje soka? Mnogi se šokiraju kada pročitaju sastojke

SVI SE (RADO) sjećamo nekih proizvoda koji su nam obilježili djetinjstvo i koji su nam i danas urezani u pamćenje. Jedan takav proizvod su voćni sirupi od kojih se rade sokovi, koji su bili (i još uvijek jestu) dio gotovo svake kuhinje. No, u posljednje vrijeme sve više preispitujemo što se to zapravo nalazi u nekim uobičajenim proizvodima, pa smo se isto to zapitali i za ovaj kuhinjski klasik.
Voće u tragovima, šećer u izobilju
Većina sirupa koje nalazimo na policama trgovina zapravo su mješavina vode, šećera, aroma i boja, s vrlo malim udjelom stvarnog voća - ako ga uopće ima. Iako etiketa često prikazuje sočne plodove i piše "okus jagode“ ili "okus naranče“, ono što daje aromu obično su umjetne arome - kemijski spojevi koji repliciraju miris i okus pravog voća.
U deklaraciji ćete često naići na izraze poput "prirodna aroma“ ili "voćni ekstrakt“, no to ne znači da u sirupu ima istinskog voćnog soka. Voćni udio u takvim proizvodima zna biti manji od 1%, a ponekad ga nema uopće.
Ono što prevladava je šećer - u obliku bijelog šećera, glukozno-fruktoznog sirupa ili oboje, što sirup čini izuzetno kaloričnim. U jednoj čaši razrijeđenog napitka lako možete unijeti i do 4-6 žličica šećera, ovisno o omjeru.
Boje, konzervansi i "vitamini“
Osim šećera i aroma, industrijski sirupi često sadrže i umjetna bojila, poput tartrazina ili azorubina, koji se koriste kako bi napitak izgledao što voćnije. Ova bojila su zakonski dopuštena, ali kod osjetljivih osoba, osobito djece - mogu izazvati reakcije poput hiperaktivnosti ili probavnih smetnji.
Konzervansi poput natrijevog benzoata ili kalijevog sorbata pomažu sirupu da traje mjesecima nakon otvaranja, ali dodaju još jednu kemijsku komponentu u već prilično sintetičan napitak.
U nekim "zdravijim“ varijantama sirupa dodaju se i vitamini, najčešće C i B skupine, kako bi se ostavio dojam nutritivne vrijednosti. Ipak, količine su male i uglavnom ne nadoknađuju ono što je u sirupu izgubljeno - a to je stvarna kvaliteta.
Ukratko: sirup koji miješamo s vodom nije ni voćni sok ni prirodan napitak, već slatka aromatizirana tekućina s dugim rokom trajanja i kratkim popisom korisnih sastojaka. Ako ga pijete povremeno, nije problem -ali ako vam je to redoviti izvor "vode", možda je vrijeme da preispitate naviku. Jer ono što izgleda kao voće, često to uopće nije.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati