Što mislite o kavi bez kofeina? Evo što je to ustvari, mnogi ne znaju kako se dobiva

ZA NEKE je nezamisliva, a tu su i uobičajena pitanja "koji je onda smisao kave?" Za druge, to je jedini način da uživaju u okusu kave bez nervoze, nesanice ili ubrzanog pulsa. Kava bez kofeina (ili dekofeinizirana kava) dugo je imala reputaciju "lažne" kave, no danas, s modernim metodama obrade i boljom kvalitetom, sve više ljudi prepoznaje njezine prednosti.
Bilo da ste osjetljivi na kofein, trudni, imate problema sa spavanjem ili jednostavno želite popiti šalicu kave navečer - dekof kava može biti rješenje koje ima smisla. Samo je važno znati što točno pijete.
Što je zapravo kava bez kofeina i kako nastaje
Kava bez kofeina nije kava bez kofeina, barem ne u potpunosti. I dalje sadrži male količine kofeina, ali značajno manje nego obična. Dok standardna šalica kave ima u prosjeku 80-100 mg kofeina, dekofeinizirana obično sadrži 2-5 mg po šalici.
Postoji više metoda kako se kofein uklanja iz kave, a najčešće su:
- metoda otapala (kemijska obrada uz pomoć metilen-klorida ili etil-acetata),
- švicarska metoda vode (bez kemikalija, samo pomoću vode i filtera),
- CO₂ metoda (skuplja, ali vrlo učinkovita i blaga prema aromama).
U idealnom slučaju, proces uklanja oko 97-99% kofeina, bez da uništi okus kave. Kvaliteta dekofeinizirane kave uvelike ovisi o načinu obrade, ali i o samoj sirovini - ako se koristi kvalitetna arabica, razlika u okusu može biti minimalna.
Rizici postoje - pazite na ove stvari
Europska metoda dekofeinizacije, najraširenija u industriji, koristi kemijska otapala poput metilen klorida ili etil acetata. Proces uključuje kuhanje i namakanje zrna u tim otapalima, koja se vežu za kofein i izvlače ga iz zrna. Nakon toga se zrna ispiru i suše prije prženja.
Iako metilen klorid ima industrijsku reputaciju (koristi se i u odstranjivačima boje), količina koja ostaje na zrnu je izrazito mala - oko 0,001%, što je prema regulacijama FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) unutar prihvatljivih granica i ne smatra se opasnom za ljudsko zdravlje.
Ipak, metilen klorid je kemikalija potencijalno kancerogenog djelovanja, a povezan je i s oštećenjima jetre, srca i živčanog sustava kod veće izloženosti. Zbog toga mnoge organizacije za zaštitu zdravlja i okoliša traže strože regulacije, a u siječnju 2024. pokrenuta je i službena peticija za zabranu takvih otapala u prehrambenoj industriji.
Ako vam je važno da vaša kava ne dolazi u doticaj s kemikalijama, birajte proizvode s oznakama "Swiss Water Process" ili "CO₂ processed". Obje metode uklanjaju kofein bez otapala i sve su popularnije u svijetu specijalitetnih kava.
Tko pije kavu bez kofeina, i zašto?
Sve više ljudi prelazi na kavu bez kofeina iz vrlo praktičnih razloga. Osobe koje pate od nesanice, anksioznosti, problema sa srcem ili gastritisom često ne podnose kofein dobro, a i trudnice se često savjetuje da ga izbjegavaju ili ograniče. No to ne znači da se moraju odreći rituala jutarnje kave.
Također, neki ljudi jednostavno vole okus kave, ali ne žele kofeinski „kick“. Uz kavu bez kofeina, mogu uživati u šalici nakon večere, bez da riskiraju neprospavanu noć.
Danas su dostupne i brojne specijalitetne dekof kave, koje se prže s istom pažnjom kao i standardne, a baristi u sve više kafića nude dekofeinizirane espresso napitke koji su zapravo vrlo ukusni. Naravno, kad su napravljeni kako treba.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati