Kako napraviti savršenu babku? Ovaj recept s jabukama morate probati

BABKA je tradicionalni kolač poznat po svojoj bogatoj i prozračnoj teksturi. Iako se najčešće puni čokoladom ili cimetom, ova verzija s jabukama donosi osvježavajuću, voćnu notu koja je savršena za jesenske i zimske dane.
Ovaj slatki kruh, odnosno kolač od dizanog tijesta, potječe iz židovskih zajednica u Poljskoj i Ukrajini s početka 19. stoljeća. Naziv "babka" na poljskom znači "baka", a vjeruje se da je kolač dobio ime zbog svog oblika koji podsjeća na nabranu bakinu suknju. Tradicionalno se pripremala od ostataka tijesta za halu, koje bi se premazalo cimetom ili džemom i ispeklo.
Priprema ovog kolača zahtijeva malo strpljenja zbog dizanja tijesta, ali je postupak prilično jednostavan. Evo kako napraviti babku s osvježavajućim i aromatičnim dodatkom jabuka.
Potrebni sastojci
Za babku s jabukama trebat će vam:
- brašno
- šećer
- vanilin šećer
- šećer u prahu
- sol
- mlijeko
- maslac
- jaja
- kvasac
- jabuke
- cimet
- sok od limuna
- grožđice.
Kako se priprema
U zdjelu stavite mlako mlijeko, suhi kvasac i žličicu šećera te ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira. Zatim dodajte brašno, šećer, vanilin šećer, sol, jaje, žumanjak i omekšali maslac. Umijesite glatko i elastično tijesto, ručno ili pomoću miksera s nastavkom za tijesto. Pokrijte zdjelu krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže sat do sat i pol, odnosno dok se ne udvostruči.
Dok se tijesto diže, pripremite nadjev. Na tavi otopite maslac, dodajte jabuke narezane na kockice, šećer, limunov sok i cimet. Pirjajte 5 do 7 minuta, dok jabuke malo ne omekšaju, ali i dalje zadrže oblik. Po želji, možete dodati i šaku grožđica. Maknite s vatre i ostavite da se nadjev potpuno ohladi.
Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga u pravokutnik. Po tijestu ravnomjerno rasporedite ohlađeni nadjev od jabuka. Pažljivo zarolajte tijesto po dužoj strani kako biste dobili roladu. Oštrim nožem prerežite roladu uzdužno po sredini, tako da dobijete dvije polovice. Te dvije polovice ispletite u pletenicu, pazeći da prerezana strana bude okrenuta prema gore. Pletenicu pažljivo prebacite u kalup za kruh.
Pokrijte oblikovanu babku i ostavite je da se diže još 30 minuta. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 °C. Pecite babku 35 do 40 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Za glazuru, pomiješajte šećer u prahu s limunovim sokom ili mlijekom dok ne dobijete glatku smjesu. Prelijte preko još mlake babke i pustite da se ohladi prije posluživanja. Recept pronađite ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati