Slavni chef otkrio što nikada ne naručuje u restoranu - dobro je znati

MNOGI vjeruju da kuhari, kada nisu u vlastitoj kuhinji, imaju savršeno oko (i nepce) za procijeniti što je dobro naručiti u restoranu. No što kada vam jedan od najpoznatijih svjetskih chefova kaže da se od nekih jela jednostavno treba kloniti?
Gordon Ramsay, britanski kuhar s brojnim Michelinovim zvjezdicama i prepoznatljivom televizijskom karijerom, otkrio je što nikada ne naručuje kad jede vani.
"Juha dana“ - često je juha mjeseca
Jedno jelo koje Ramsay izbjegava bez iznimke jest famozna "juha dana". Na prvu zvuči kao svježa, sezonska ponuda restorana, no Ramsay upozorava da se iza tog naziva često skriva jelo pripremljeno od ostataka koji su već danima (ili tjednima) u hladnjaku.
“Uvijek pitajte koja je juha bila jučer u ponudi. Može se pokazati da je juha dana zapravo juha mjeseca,” izjavio je Ramsay za američke medije. Dodao je još kako je to često način da kuhinja iskoristi sastojke koji više nisu na vrhuncu svježine.
Drugim riječima, pod krinkom svakodnevne ponude može vam biti poslužen višednevni obrok koji je već više puta podgrijan, začinjen da prikrije nedostatke i serviran s malo kreativnog ukrašavanja - ali bez stvarne svježine.
Što kuhari naručuju - i što izbjegavaju
Ramsayev savjet nije jedini takav. Mnogi kuhari diljem svijeta izbjegavaju jela koja se predugo termički obrađuju, unaprijed pripremaju u velikim količinama ili maskiraju umacima.
Osim juhe, na listi "sumnjivih" često se nađu i riblja jela u restoranima koji nisu specijalizirani za morske plodove, složenci iz bufeta, pa čak i salate koje mogu biti pripremljene ranije i čuvane u neadekvatnim uvjetima.
Unatoč tome, Ramsay naglašava da se ne radi o paranoji, već o promišljenom pristupu: “Konobari često probaju većinu jela s jelovnika i mogu vam reći što je svježe, što je došlo jutros, a što se dugo vrti na meniju.”
Stoga, kad sljedeći put sjednete u restoran, nemojte se sramiti pitati što kuhinja preporučuje i što je tog dana zaista pripremljeno svježe. A ako vidite "juhu dana“ - možda je ipak bolje odlučiti se za nešto drugo.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati