Roštiljate s djecom? Evo koje meso je pun pogodak (i što izbjegavati)

SEZONA roštilja je počela, a nerijetko na ovakvim druženjima sudjeluje i mlađa populacija. Iako se kod mnogih standardno priprema nekoliko vrsta mesa, odlučili smo vas podsjetiti na izbor koji će najbolje “proći” kod djece. Već znamo da su djeca ljubitelji jednostavniih zalogaja i manje začinjene hrane. Evo koja je najbolja za roštilj.
1. Pileći file ili batak bez kosti – klasik za male i velike
Pileće meso je lagano, brzo gotovo i najčešće prihvaćeno među djecom. Odaberite:
- pileće filee – narezane na tanke odreske,
- batake bez kosti i kože, za više sočnosti.
Začinite blago – samo malo soli, papra i maslinovog ulja. Marinade s medom ili jogurtom mogu biti odličan dodatak bez da budu prejake.
2. Domaće kobasice bez ljutine
Kobasice su djeci zanimljive, ali izbjegavajte industrijske i ljute varijante. Najbolje su blage, domaće kobasice od svinjetine ili piletine, koje ne sadrže previše soli ni aditiva.
Savjet: lagano ih zarežite prije pečenja kako bi se ravnomjerno ispekle, ali iznutra ostale sočne.
3. Svinjski vrat (ali tanko narezan)
Ako želite uključiti i svinjetinu, birajte vratinu bez kostiju, ali narežite je na tanje šnite koje će se brzo i ravnomjerno ispeći. Izbjegavajte jako začinjene marinade – djeca vole jednostavan, blagi okus.
4. Mini pljeskavice – oblik je pola uspjeha
Od mljevenog mesa (junetina ili mješavina s puretinom) oblikujte male pljeskavice veličine dlana. Djeca ih obožavaju, pogotovo ako ih mogu staviti u mini peciva kao svoj mali burger.
Savjet: Ne pretjerujte s lukom ni jakim začinima – blagi okus prolazi bolje.
Što izbjegavati?
Ljute kobasice, marinirana rebarca, meso s kostima ili masnim dijelovima i dimljeni okusi – često su preintenzivni za djecu. Previše dimljenog mesa – teško za probavu i ponekad previše aromatično. Ražnjići s mesom i povrćem - pun pogodak.
Djeca vole i šarene zalogaje – pripremite ražnjiće s mesom i povrćem, ili grilajte tikvice i paprike koje mogu uzeti kao prilog.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati