Prvi put nisam pojeo cijelu pizzu. Dojmovi o novoj šibenskoj pizzeriji

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
DRUGI dan produženog vikenda u Šibeniku odlučio sam posjetiti Pizzaholic, novu šibensku pizzeriju koja je, kao što popularna pjesma Vještica kaže, totalno drugačija od drugih. Naime, Pizzaholic ne pravi klasične pizze uobičajene za naše krajeve, već u ponudi ima dvije vrste pizza koje se nazivaju in taglio (al taglio) i pinsa.
U ponudi imaju in taglio i pinsa pizze
In taglio su pizze koje su popularne u Italiji, peku se u velikim posudama, a najčešće se režu na komade koji su kvadratnog oblika. In taglio pizze peku se tri puta i u pravilu se prodaju na kriške čiju cijenu određuje težina. Upravo je pečenje u tri faze specifično za ove pizze. Prvi se puta peče samo tijesto, drugi puta tijesto s nadjevom, a treći put je završno pečenje s glavnim sastojcima, ovisno o vrsti pizze koju je gost naručio.
Za razliku od in taglio pizza, pinse su pizze pravokutnog oblika također vrlo popularne u Italiji, nastale u Rimu, a kad bismo baš strogo gledali definicije, onda bismo pinsu mogli nazvati vrstom foccacie. Tijesto za pinsu peče se dva puta, odnosno u dvije faze. Prvi se puta peče u fazi predpripreme, a drugi put, slično kao i kod in taglio pizza, nakon što gost napravi narudžbu. Za obje vrste ovih pizza tijesto koje je napravljeno po dosta strogoj recepturi prolazi jako dug proces fermentacije od 72 sata.
Mi smo se odlučili isprobati pinse koje se u Pizzaholicu poslužuju u velikim drvenim posudama narezane na šest dijelova. Izabrali smo Capra & Noci, pizzu s mozzarellom, kozjim sirom, karameliziranim lukom, orasima i maslinama i Mortadella i Burata, pizzu s mortadelom, pistacijom i buratom.
Pizze su zasitne i lagane u isto vrijeme
Nadjevi su doslovno savršeni, sočni i ukusni, a tijesto je hrskavo i prozračno. Moram priznati kako mi se, vjerovali ili ne, prvi puta dogodilo da nisam pojeo cijelu pizzu. Iako su nam na prvi pogled zbog nešto tanjeg tijesta obje pizze izgledale kao lak zadatak, nakon četvrte sam kriške osjetio da sam potpuno sit. Pojeo sam četiri od šest kriški, odnosno dvije trećine pizze. Iako su ove pizze očito poprilično zasitne, nisu teške poput klasičnih pizza nakon kojih vam ostaje dugotrajna težina u želucu. Ovo je uistinu neobično i očito se radi o jako dobro pripremljenom tijestu koje je prošlo adekvatan proces fermentacije.
Razgovarao sam s poznanikom koji mi je i preporučio Pizzaholic te mi je rekao kako se i njemu dogodilo potpuno isto. Doslovno u pizzeriji nije mogao pojesti cijelu pizzu, a samo par sati poslije opet je bio gladan. Istovremeno i zasitne i lagane najbolji je opis ovih pizza.
Kad bih u jednoj rečenici morao opisati tijesto, napisao bih kako je tijesto tanko, lagano, izrazito hrskavo i prozračno. Iako sam ljubitelj pizze s mortadelom, Capra & Noci mi je bila bolja i ukusnija, prvenstveno zbog dominantnog okusa fino pripremljenog karameliziranog luka.
Ponuda i cijene
U ponudi se nalazi 12 različitih pizza, a cijene se kreću od 9 eura, koliko košta Tricolore, do 16 eura, koliko treba izdvojiti za Crudaiolu. Capra & Noci je 12 eura, a Mortadella i Burata tri eura više. Većina je pizza između 10 i 12 eura.
Sustav naručivanja je specifičan i bazira se na skeniranju QR kodova koji se nalaze na stolovima. Skeniranjem QR koda otvara se jelovnik iz kojeg sami pomoću mobitela birate i naručujete, a odabrano vam jelo i piće kasnije djelatnici donose za stol.
Pizzerija u sklopu obiteljskog zabavnog parka
Pizzaholic je neobičan ne samo zbog drugačije vrste pizze i sustava naručivanja, već i zbog druge dvije zanimljive činjenice. Poput osječkog Astrogardena, ova pizzerija nalazi se u sklopu Pulse arene, velikog obiteljskog zabavnog parka, odnosno velike igraonice/rođendaonice za djecu. Dakle, Pizzaholic je nastao kao prateći restoran koji je konceptu velikog obiteljskog zabavnog parka dodao kvalitetnu gastro ponudu.
U ponudi nisu samo pizze
Upravo zbog toga, osim pizza, u ponudi se nalaze i burgeri, tortilje, salate, sendviči i kolači. Naravno, Pizzaholic je na neki način samostalan restoran i može ga se posjetiti bez korištenja drugih sadržaja Pulse arene. Ja sam dodatne sadržaje uočio sasvim slučajno kad sam, tražeći toalet, zabunom skrenuo u prostor igraonice.
A druga je zanimljivost sama lokacija. Budući da volim usporedbe, Pizzaholic se poput vrhunske pulske pizzerije Maximilian smjestio izvan središta grada uz veliki trgovački centar. Pomalo neobična lokacija budući da su u pravilu pizzerije i restorani u gradovima na moru smješteni ili u starim gradskim jezgrama ili na rivama i šetnicama uz more.
Sve u svemu, bilo mi je ovo jedno sasvim novo i neobično iskustvo budući da sam do sada u Šibeniku uvijek odlazio u pizzerije koje prave napoletanske pizze. Pizzaholic zaslužuje vrlo visoku ocjenu, a mi ćemo sljedeći put kad nas put opet odvede u Šibenik svakako isprobati i neke druge pinse ili in taglio pizze.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati