Preko tisuću ljudi pojavilo se na golom paškom kršu. Povod? Janjetina, naravno

LANI smo prvo izdanje MarsOvce ispratili u Škunca stanima, usred starog vinograda gdje su se u kotlićima kuhala tradicionalna paška jela. Ovaj predivni proljetni ambijent uokviren zelenim poljem i šarenim poljskim cvijećem zamijenila je potpuna suprotnost festivala koji veliča pašku ovcu.
Plaža Jadra nedaleko od Stare Novalje sama je golet i krš, beskrajne količine kamena i škrapa, rekli bismo – tipičan paški pejzaž, nadaleko prepoznatljiv. U samo nekoliko dana ljudi iz organizacije razvukli su mrežu kabela, donijeli agregate, drva, postavili stolove, izgradili suhozide za punktove s hranom, postavili bale sijena i daske za sjedenje, dovukli dva mobilna WC-a, a na sam dan MarsOvce radilo se od ranog jutra.
Janjetina okružena "mjesečevim pejzažem"
"Naša MarsOvca mora biti u kršu, u našem mjesečevom pejzažu, jer nema drugoga do ovoga u kojem se rodila, gdje je ostala, ona koja nas je hranila i zbog koje smo opstali. Nama je MarsOvca put u bolje sutra po pitanju reforme ugostiteljstva jer hamburgeri su OK, ali to nije ono što na duge staze želimo prenijeti našim mladim ugostiteljima", kaže Marina Šćiran, direktorica Turističke zajednice Grada Novalje i dodaje kako će ugostitelji koji su kuhali na MarsOvci u svojim restoranima do kraja svibnja nuditi ova tradicionalna paška jela.
Glavna namirnica bila je janjetina, a glavni motiv – vatra. Moćna, živa, hipnotizirajuća vatra kao jedan od izvora života u subotnje popodne i večer na plažu je privukla ljude koji su došli probati jela, podružiti se i proveseliti prije nego što krene turistička sezona i onaj dio godine koji Pag iz uspavanog otoka u hladnijem dijelu godine pretvara u užurbanu, glasnu i turistima preplavljenu destinaciju.
Gastro ritual posvećen paškoj ovci, sudeći po registracijama automobila, privukao je ljude iz mnogih krajeva Hrvatske, ali i poneke strance. Ipak, najviše je bilo domaćeg svita iz Novalje, iz Paga i drugih otočkih mjesta.
Prepoznali smo ih odmah po dijalektu, ali i po velikom redu pred gradelama na kojima se spremala mlada janjetina. Na MarsOvci se janjetina pekla i na ražnju, ali Pažani janjetinu tradicionalno u svojim domovima spremaju upravo ovako – rezanu na tanko i kratko pečenu na gradelama.
Tri tematska dijela
Tematski je hrana bila podijeljena u tri dijela – hladna, topla i slatka jela, ukupno njih 46. Na šanku su se nudila tri vina, sva tri iz Boškinca – odličan crni Reful, Luzar i Boškinčić, sva tri u ljubavi s jelima od janjetine.
Među hladnim jelima bilo je pašteta, mlade paške skute i šparoga čija je sezona upravo na vrhuncu, a Martina Pernar iz Paške sirane donijela je selekciju najboljih sireva. Topla jela pripremala su se u kotlićima satima prije dolaska prvih gostiju, a Boris Šuljić iz Boškinca, paški vizionar i entuzijast u pregači i s krpom preko ramena u dimu i vatri pripremao je palježinu sa zeljem i koprtlicu s praščevinom, jelo od tankih janjećih crijevca koja se ispiru, blanširaju, od njih se splete pletenica i kuhaju se zajedno sa svinjetinom, zeljem i krumpirom.
"MarsOvca je odraz 20 ugostiteljskih objekata, njihovih kuhara, Borisa Šuljića iz Boškinca koji nas je okupio i kreativno izrazio način na koji želimo predstaviti gastronomsku ponudu Novalje, odmaknuti se od konfekcijske ponude i pružiti ljudima ovakav sretan event u kojem se svi osjećamo prirodno, opušteno, a možda je to u cijeloj ovoj priči najvažnije", kaže Šćiran.
Kad je sunce zamaklo duboko na zapad, bila su spremna i jela s ražnja i ispod peke, janjeća porchetta, takozvani janjeći tagine, a bilo je i janjetine u piadini, one u toću s makarunima, tripica, srca i bubrega na ognju, orzota, dolce garba, fritaja...
I onda su došla na red slatka jela koja su nestala uvjerljivo najbrže od svih. Skuta, suhe smokve, lavanda, med, prošek i bademi bili su glavni sastojci ovih malih, slatkih zalogaja.
Nema onog tko je iz ovog vanzemaljskog ambijenta MarsOvce otišao, a da mu odjeća nije "davala" po dimu i janjetini, no nitko se nije žalio, dapače. Organizatori su očekivali 300 do 400 ljudi, a došlo ih je preko tisuću! Ipak, ničeg nije nedostajalo i uz lokalne muzičare fešta se nastavila pod punim mjesecom, uz dobro vino i veliki oganj.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati