Lista namirnica koje nikada ne biste trebali podgrijavati
OSTACI ručkova ili večera su nam svima poznati - one kutijice hrane od prethodnog dana koje se s užitkom podgrijavaju. Dobra stvar za manjak vremena, no treba biti oprezan - neke namirnice ne bi trebalo podgrijavati, a s nekima treba znati kako to ispravno napraviti. U nastavku vam donosimo namirnice koje su najriskantnije za podgrijavanje.
1. Piletina i druge vrste peradi
Podgrijavanje piletine može uzrokovati promjenu strukture proteina, što može otežati probavu. Također, ako nije dobro zagrijana, može doći do razvoja bakterija poput Salmonelle. No, ako ju morate podgrijati, zagrijavajte je polako na niskoj temperaturi, a važno je da postigne najmanje 75 stupnjeva u unutrašnjosti.
2. Riža
Ako kuhana riža ostane na sobnoj temperaturi dulje od sat-dva, može razviti bakteriju koja proizvodi toksine otporne na toplinu. Zato rižu odmah nakon kuhanja stavite u hladnjak (unutar jednog sata) i podgrijte samo jednom, dok ne bude potpuno vruća (iznad 75 stupnjeva).
3. Gljive
Gljive sadrže specifične proteine koji se brzo kvare. Podgrijavanjem mogu promijeniti strukturu i izazvati probavne smetnje. Ako ih morate podgrijati, zagrijavajte ih na niskoj temperaturi, ali najbolje je pojesti ih svježe pripremljene.
4. Jaja
Podgrijavanje kuhanih ili prženih jaja može dovesti do promjene teksture i neugodnog mirisa zbog sumpornih spojeva. Bolje ih je jesti hladna ili ih koristiti u novim jelima - poput salata ili sendviča.
5. Krumpir
Ako se kuhan ili pečen krumpir ostavi na sobnoj temperaturi, može razviti bakteriju koja može izazvati trovanje hranom. Za sigurnost, odmah ga pohranite u hladnjak i podgrijavajte do visokih temperatura.
6. Špinat, blitva i drugo lisnato zeleno povrće
Ovo povrće sadrži nitrate koji se kod ponovnog zagrijavanja mogu pretvoriti u nitrite, koji su potencijalno štetni i povezani s određenim rizikom od određenih bolesti. Najbolje ih je jesti odmah nakon kuhanja ili hladne u salatama.
7. Riba i morski plodovi
Podgrijavanjem ribe može se promijeniti okus i tekstura, a može doći i do razvoja bakterija ako nije pravilno skladištena. Ako je morate podgrijati, najbolje je to napraviti u pećnici na niskoj temperaturi ili u tavi s malo ulja.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati