Omiljena jela Zorana Milanovića: Jedno posebno obožava, a zna ga i sam pripremiti
ZORAN Milanović sinoć je ponovno proglašen predsjednikom Republike Hrvatske. Iako predsjednički izbori nisu tema rubrike Food, pronašli smo put do svojih omiljenih priča. Istražili smo što naš predsjednik voli jesti.
Prema pričama njegovih poznanika, poznato je da predsjednik nema ništa protiv zdrave hrane, ali voli i onu "malo jaču". Ono što nikad ne odbija su suhomesnati proizvodi, domaće rakije i kvalitetno vino.
Voli jesti klasike, a rado kuha vojnički grah
Dan započinje lakšim obrocima i često jede jaja. Za ručak najčešće bira klasike - grah s kobasicama, bečki odrezak, kotlete sa žara ili tjesteninu s vrganjima. Njegova strina Marija za RTL je ispričala da je njezin nećak jednostavan čovjek kojeg uvijek dočekuju s domaćom hranom - od janjetine do gradela. "Voli on sve, nije ništa njemu za bacit, on je skroman, voli sve poist", ispričala je Marija, koja živi u blizini Sinja.
Predsjednik voli i jedno jelo o kojemu vam ove sezone puno pišemo, a vi o njemu puno čitate i, kako se čini, pripremate ga kod kuće - kiseli kupus sa suhim mesom.
Kada pak poželi zdraviju hranu - bira ribu ili piletinu s puno povrća.
Nakon glavnog jela voli pojesti palačinke, a od kuhinje na Pantovčaku nema nikakve prohtjeve. Rado jede sve što kuhinjsko osoblje priprema, a posebno voli rezance sa sirom te uvijek traži još jednu porciju, piše Dnevno.hr.
Ako vas je zanimalo kuha li predsjednik - kuha, a posebnost mu je vojnički grah, tako barem tvrde njegovi prijatelji. I mi ga rado pripremamo i uvijek mu se vraćamo, pa smo izdvojili jedan klasičan recept.
Potrebni sastojci
Evo što je sve potrebno za dobar vojnički grah:
- grah
- luk
- češnjak
- mrkva
- mljevena crvena paprika
- lovor
- suha paprika
- peršinov list
- sol i papar
- meso po želji - suho meso, dimljeno, kobasica ili slanina
Kako se priprema
Krenite s namakanjem graha - stavite ga u hladnu vodu i ostavite na hladnom mjestu oko sat vremena. Ocijedite pa ga kratko stavite kuhati. Ponovno ga ocijedite pa zalijte vrućom vodom. Dodajte pola sitno sjeckanog luka i pustite da kuha uz povremeno dolijevanje vruće vode.
Na polovicu vruće masnoće dodajte ostatak luka i mrkvu pa sve zajedno pržite dok ne porumeni. Kad je grah napola kuhan, dodajte mu prženi luk i mrkvu, suhu papriku prethodno namočenu u hladnoj vodi i list lovora.
Zagrijte preostalu masnoću, dodajte brašno i pržite - kad brašno porumeni, ugasite vatru i odmah dodajte češnjak i mljevenu papriku. Kad grah omekša, dodajte jelu, posolite i pržite s pripremljenom zaprškom. Kuhajte još pola sata i začinite po potrebi.
Po želji grah kuhajte s dimljenim komadima mesa, kobasicom ili slaninom.
Detaljan recept za vojnički grah pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati