U prošlom stoljeću bio je najpopularniji desert na Balkanu, a radimo ga i danas
RIŽA na mlijeku, poznata i kao sutlijaš, jednostavan je obrok (desert) koji je bio izuzetno popularan na Balkanu, posebno u prošlom stoljeću. Radilo se o ekonomičnom i hranjivom obroku koji je bio dostupan svim društvenim slojevima - bio je dio svakodnevne kuhinje.
Desert ima dugu tradiciju, a potječe još iz Osmanskog carstva. Dobiva se kuhanjem riže u mlijeku, zaslađen šećerom i često aromatiziran vanilijom, cimetom ili limunovom koricom.U nekim varijantama dodaje se i malo maslaca, što ga obogaćuje.
Brojne varijacije deserta
Mi se s rižom na mlijeku uvijek poigramo, pa im dodajemo različite arome - ponekad je to cimet, kakao ili vanilija. Na Balkanu postoje razne varijacije ovog jela - u Bosni i Hercegovini naziva se sutlijaš i često se posipa cimetom prije posluživanja. U Srbiji se također naziva sutlijaš, a može se servirati s voćnim umacima, džemom ili naribanom čokoladom.
U Makedoniji i Bugarskoj može se dodati vanilin šećer ili naribana korica limuna, dok se kod Muslimana na Balkanu sutlijaš često pripremao za Bajram ili druge svečane prilike.
Rižu na mlijeku pamtimo i iz poslijeratnih godina, kad je ekonomija bila skromna, a riža na mlijeku bila je pristupačan način za pripremu ukusnog i jeftinog deserta.
Potrebni sastojci
Za pripremu će vam biti potrebno desetak minuta i nekoliko sastojaka:
- mlijeko
- voda - po potrebi
- šećer
- riža
- vanilin šećer
- limunova korica
- cimet - po želji.
Kako se priprema
Počnite kuhanjem riže, a u međuvremenu stavite mlijeko da zakuha. Rižu kuhajte kratko. Mlijeku dodajte vanilin šećer, šećer i koricu limuna. Kad je mlijeko zakuhalo, dodajte mu rižu i nastavite kuhati miješajući. Kuhajte rižu dok ne omekša, pa ju stavite u zdjelice. Po želji posipajte ribanom čokoladom ili cimetom.
Cijeli recept s točnim mjerama nalazi se ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati