Novinarka isprobala viralni trik: Može li krastavac zamijeniti ulje kod prženja jaja?

TIKTOK nikad ne miruje kad su u pitanju kulinarski trendovi i kuhinjski trikovi. Platforma redovito nudi pregršt neobičnih, ali i praktičnih ideja - od pizze s tri sastojka do brzinskih načina za pripremu quesadilla. Neki od tih trikova doista su promijenili svakodnevne kuhinjske rutine brojnih korisnika.
Jedan od najnovijih viralnih hitova koji je izazvao pravu malu buru na TikToku uključuje potpuno neočekivani način pripreme jaja - bez kapi ulja ili maslaca. Umjesto toga, korisnici tvrde da je dovoljno premazati tavu - krastavcem.
Da, dobro ste pročitali. Prema videu koji je objavila korisnica @jana.dvll, a koji je do sada prikupio više od 20 milijuna pregleda, dovoljno je odrezati vrh krastavca i njime premazati površinu tave kako bi postala neljepljiva. U videu jaje bez problema sklizne s tave ravno na tanjur, a autorica navodi da je trik naučila od talijanske none i da više nikada neće koristiti ulje.
No, kao i kod mnogih internetskih senzacija, nije prošlo bez skeptičnih komentara. Neki su primijetili da je tava u videu očito ona s neprianjajućim dnom i da možda zaslužuje više zasluga nego sam krastavac. Ipak, to nije spriječilo brojne druge korisnike da isprobaju ovaj trik.
Možete li koristiti krastavac da namastite tavu umjesto ulja?
Zaintrigirana, novinarka portala AllRecipes, Maddie Pedone, odlučila je i sama testirati ovaj neobičan trik. Koristila je klasičnu inox tavu poznatu po tome da se na njoj sve lijepi - čak i uz maslac. Prilikom prvog pokušaja na hladnoj tavi, sok iz krastavca nije se uopće razmazao. Na zagrijanoj tavi začulo se lagano šištanje, no tragovi "masnoće" bili su gotovo nevidljivi.
Kad je razbila jaje i pokušala ga ispeći, ubrzo je postalo jasno da eksperiment neće proći bez komplikacija. Bjelanjak se zalijepio, a žumanjak se razlio tijekom okretanja. Rezultat: neugledno pečeno jaje, ostaci zalijepljeni za tavu i puno ribanja nakon doručka.
Zaključak? Trik je možda zanimljiv kao eksperiment, ali u stvarnosti nije dorastao standardnim metodama. "Okus jajeta bio je u redu, jer krastavac ne ostavlja aromu, no nedostajao mi je onaj poznati miris i okus ulja. Uz to, ne želim riskirati još jednu uništenu tavu," zaključuje Maddie.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati