Namirnica koja se jela prije više od 10.000 godina, a jedna je od najhranjivijih

POČELE su prve vrućine, a s njima dolazi i promjena u načinu prehrane. Teška jela sve češće zamjenjuju laganiji obroci koji ne opterećuju želudac, ali i dalje trebaju pružiti dovoljno energije za svakodnevne obaveze. U toj tranziciji prema "ljetnoj" kuhinji, ječam je jedna od namirnica koju vrijedi imati pri ruci.
<< Što jedete kada su vrućine? Ove namirnice najviše osvježavaju, a mogu biti i ručak
Zasitan i prilagodljiv
Poznat je kao jedna od najstarijih žitarica na svijetu, a stoljećima se koristi u raznim kuhinjama upravo zbog svoje svestranosti. Ima blag, orašast okus i odličnu teksturu koja ga čini idealnim sastojkom za razna jela. Iako se često povezuje s varivima i zimskim receptima, ječam se vrlo uspješno uklapa i u ljetne jelovnike.
Jedna od njegovih najvećih prednosti je to što ga možete skuhati unaprijed i čuvati u hladnjaku nekoliko dana. Na taj način imate gotovu bazu za brojne obroke: od salata, hladnih zdjela, pa čak i doručaka. Samo skuhani ječam možete dodati povrću, leći, kuhanim jajima ili svježem siru. Uz dobar preljev i malo začina, dobivate brz, zasitan i ukusan obrok.
Idealan za planiranje obroka
Ječam se kuha relativno brzo, osobito ako ga prethodno namočite. Kuhani ječam dobro upija okuse pa se često koristi kao zamjena za rižu u hladnim salatama, kao baza za "bowl" obroke, ali i kao prilog uz ribu ili piletinu. Osim što je praktičan, ječam je bogat vlaknima, složenim ugljikohidratima i sadrži niz minerala poput selena i magnezija.
U periodima kada temperature rastu, a apetit se mijenja, praktično je u hladnjaku imati nešto što može poslužiti kao osnova za brzi ručak ili večeru. Kuhani ječam upravo to omogućuje - jednostavno se kombinira, lako se začinjava i možete ga jesti i hladnog.
Evo i nekih nama omiljenih jela s ječmom, koja često pripremamo ljeti.
1. Orzoto s povrćem
Orzoto je u prijevodu - rižoto od ječma. U kombinaciji s povrćem pravo je ljetno jelo koje možete jesti i toplo i hladno. Radimo ga ovako.
2. Ječmena kaša s puretinom i porilukom
Slično kao i orzoto, i ova je kaša u kombinaciji s mesom i povrćem vrlo zasitna, a kuha se brzo. Mi ju pripremamo i kao obiteljsko jelo za ponijeti na plažu, a radimo je ovako.
3. Visokoproteinska povrtna juha s ječmom i lećom
Žitarice, leća, gljive... ova je juha prava bomba. Iako je vani toplo, to nas ne spriječava da svaki tjedan skuhamo bogato jelo na žlicu. Recept je ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati