Najskuplji kesteni do sada - u supermarkete stigli prvi, evo koliko koštaju

OVIH dana u jednom od većih zagrebačkih supermarketa pojavili su se prvi ovogodišnji kesteni, i to po cijeni od 9.99 eura po kilogramu. Prodaju se u rinfuzi, bez posebnog brendiranja, i na prvi pogled izgledaju sasvim uobičajeno - ali cijena ih jasno svrstava u "premium“ kategoriju.
Kesten je jedan od onih sezonskih proizvoda koji kod mnogih budi nostalgiju, ali iz godine u godinu sve češće i frustraciju zbog sve viših cijena. Supermarketi, očekivano, s prvim primjercima znaju podići cijenu jer igraju na kartu ekskluzive - kupci ih žele odmah, pa makar i platili više.
Prošle godine najviša cijena bila 8 eura
Usporedimo li to s prošlom godinom, razlika je očita. Na tržnicama u Zagrebu, prvi domaći kesteni - uključujući i cijenjene istarske marone - 2024. su se prodavali po osam eura za kilogram. Sljemenski kesteni bili su nešto jeftiniji, oko pet do šest eura, ovisno o lokaciji i danu. Već tada se činilo da su cijene visoke, ali sada je jasno da su trgovački lanci otišli još jednu stepenicu više.
A prošle, 2023. godine, cijene na tržnicama bile su gotovo identične: maroni su tada također koštali sedam do osam eura po kilogramu, a obični kesteni su se mogli naći i za šest eura. Dakle, već tada je bilo jasno da su kesteni prešli psihološku granicu "pet eura za kilu“, ali se još uvijek nije prelazila granica od devet ili deset eura - barem ne u rinfuzi, bez ikakvog posebnog pakiranja ili porijekla.
Usporedimo li to s ovogodišnjih 9.99 eura u dućanu, vidljivo je da je riječ o značajnom skoku. Oko dva eura skuplje u odnosu na tržišnu cijenu kestena u isto vrijeme prošle godine nije mala razlika - posebno kad se uzme u obzir da je riječ o osnovnom sezonskom proizvodu, bez dodatne obrade, brenda ili pakiranja.
A što je bilo 2022. i ranije
Ako se vratimo još jednu godinu unatrag, vidimo da su u rujnu i listopadu 2022. godine prvi kesteni na tržnicama koštali oko 30 kuna po kilogramu, što je nešto manje od četiri eura. Tada je to bila standardna početna cijena za prve primjerke domaćih kestena, a mnogi su je već tada doživljavali kao visoku. No, kad danas pogledamo da za isti proizvod plaćamo gotovo 10 eura, jasno je koliko se stvari promijenile u samo dvije godine.
U to vrijeme je postojala i veća varijabilnost - na tržnicama se moglo naći kestena i za 20 ili 25 kuna, osobito onih slabije kvalitete ili u lošijem stanju, dok su maroni, kao i danas, uvijek imali nešto višu cijenu. Ipak, razlika između najskupljih i najjeftinijih tada je bila manja nego što je danas između tržnice i supermarketa.
Rast cijena kestena u posljednje tri godine očigledan je i može se objasniti nizom čimbenika - od klimatskih nepogoda koje su utjecale na urod, preko općeg rasta cijena u poljoprivredi i transportu, do sve većeg jaza između tržišta svježih namirnica u supermarketima i onih na tržnicama.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati