Kupujete avokado? Prvo pogledajte ovaj mali detalj koji govori koliko je zreo

AVOKADO je kralj zdravih masti i nezaobilazan sastojak u mnogim zdravim jelima, ali svi znamo onu frustraciju prilikom kupnje avokada koji je tvrd kao kamen ili, s druge strane, onog koji je već prezreo. Iako većina ljudi provjerava zrelost pritiskanjem ploda, postoji jedan jednostavan, a često zanemaren trik. Boja male točkice na ljusci avokada može vam pomoći da procijenite je li plod spreman za jelo.
Što nam govori točkica na avokadu
Svi avokadi imaju na vrhu – na mjestu gdje je bila stabljika – malu okruglu točkicu ili "kapicu". Ta točkica zapravo štiti plod i može biti pravi pokazatelj njegove zrelosti. Ako je točkica svijetlo zelena ili žućkasta, to znači da avokado još nije zreo i trebat će mu još nekoliko dana da omekša.
S druge strane, ako je točkica smeđa ili tamna, te lako pada ako ju pritisnete u stranu, to obično znači da je avokado zreo i spreman za jelo. Ako točkica nedostaje (već je ranije ispala), to može značiti da je prezreo.
Kako pravilno procijeniti zrelost avokada
Iako je boja točkice dobar pokazatelj zrelosti, najbolje je ovaj trik kombinirati s klasičnim pritiskanjem avokada. Lagano pritiskanje ploda prstima treba pokazati da je avokado blago mekan, ali ne previše mekan ili smežuran.
Ako ima smeđu ili tamnu točkicu i nježno popušta pod pritiskom, vjerojatno je savršeno zreo. Ukoliko je točkica još svijetla, a plod je već mekan, možete ga ostaviti još na sobnoj temperaturi da dođe do potpune zrelosti.
Kada kupujete avokado, obratite pažnju na točkicu ako ga planirate jesti isti dan – poželjno je da bude tamnija. Ako je još svijetla, ostavite plod da dozrije na sobnoj temperaturi. Kad avokado postane zreo, čuvajte ga u hladnjaku kako biste usporili daljnje dozrijevanje i produžili svježinu.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati