Koštice lubenice sigurne su za jelo, no na jednu stvar treba pripaziti

LUBENICA je jedno od najomiljenijih ljetnih voća - sočna, slatka i osvježavajuća. No, dok uživamo u njezinoj crvenoj unutrašnjosti, mnogi se pitaju: što s košticama? Treba li ih baciti ili se mogu jesti? Jesu li štetne ili možda čak korisne za zdravlje?
Koštice lubenice su daleko više od otpada. One su jestive, sigurne i nutritivno bogate, osobito kad se pravilno pripreme. U nastavku donosimo sve što trebate znati o njima, ali i o načinima na koje se mogu konzumirati.
Jesu li koštice lubenice sigurne za jelo?
Koštice lubenice su potpuno sigurne za konzumaciju. Mogu se jesti sirove, dok jedete lubenicu, ili pripremiti na razne načine - prženjem, pečenjem ili klijanjem. Ne postoji nikakav znanstveni dokaz koji bi sugerirao da su štetne po zdravlje.
Iako malene, koštice lubenice sadrže iznenađujuće mnogo korisnih tvari, posebice ako ih se konzumira u većim količinama i pravilno pripremi. Neke od ključnih hranjivih tvari koje sadrže su proteini, magnezij, cink, željezo, omega-6 masne kiseline i B vitamini.
Kako se mogu konzumirati?
Mogu se jesti pržene ili pečene - nakon što se pojeli lubenicu, a ostalo vam je koštica, operite ih, osušite, lagano posolite i stavite u pećnicu ili na tavu. Prže se na umjerenoj temperaturi dok ne postanu hrskave, vrlo slično sjemenkama bundeve ili suncokreta.
>> Ne bacajte koštice od lubenice. Evo na koje ih sve načine možete iskoristiti
Možete ih i namočiti u vodu i ostaviti da proklijaju nekoliko dana. Koštice tako postaju mekše i lakše probavljive, a ujedno dobivaju i veće nutritivne vrijednosti. Osim toga, mogu se i samljeti u prah. U nekim kulturama melju se i koriste kao dodatak napitcima, smoothiejima ili kao prirodni proteinski dodatak.
Na što treba pripaziti?
Koštice lubenice su generalno sigurne za većinu ljudi. Ipak, pretjerana konzumacija (osobito sirovih, neočišćenih sjemenki) može kod nekih izazvati probavne smetnje poput nadutosti ili nelagode, jer su bogate vlaknima i teže probavljive kad se ne sažvaču. Također, ako imate probavne smetnje ili osjetljiv želudac, bolje ih je konzumirati pržene ili proklijale nego sirove.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati