I vi ste kupili avokado koji je još uvijek tvrd? Evo kako da dozre u 10 minuta

VJERUJEMO kako nismo jedini koji često iz dućana donesemo avokado koji je još uvijek relativno tvrd i nije za konzumaciju. Ok, pričekat ćemo nekoliko dana da sazrije. Međutim, ono što se najčešće dogodi je to da ga zaboravimo, a kada ga se sjetimo – već je premekan. Zvuči poznato?
<< Kremasti umak od avokada i mladog luka
Zato smo ovaj put odlučili prenijeti vam nekoliko trikova kojima možete ubrzati zrenje, produljiti svježinu i spasiti ga od smeća – čak i kad se čini da je već gotovo s njim.te ubrzati zrenje, produljiti svježinu i spasiti ga od smeća – čak i kad se čini da je već gotovo s njim.
Što napraviti kad vam treba zreo avokado – odmah
Najbrži način da omekšate tvrd avokado je trik s pećnicom. Sve što trebate napraviti je zamotati ga u aluminijsku foliju i staviti u pećnicu na nisku temperaturu – oko 90 do 100 stupnjeva – na desetak minuta.
Toplina će potaknuti avokado da brže ispušta etilen, plin koji prirodno uzrokuje zrenje, pa će ubrzo postati mekši i podatniji. Nakon što ga izvadite iz pećnice, ohladite ga nekoliko minuta u hladnjaku i bit će spreman za mazanje ili guacamole.
Ako imate malo više vremena, ali i dalje ne želite čekati danima, postoji i prirodnija varijanta. Avokado možete staviti u papirnatu vrećicu s bananom ili jabukom i ostaviti ga na sobnoj temperaturi. Ti plodovi također ispuštaju etilen, a papirnata vrećica zadržava plin u zatvorenom prostoru.
U roku od 24 do 48 sati, avokado će omekšati i biti spreman za upotrebu. Plastika ovdje nije opcija jer ne diše, a upravo je to ključno za ravnomjerno i brzo zrenje.
Što ako je avokado već mekan (ali još nije za baciti)?
Ako vam je avokado previše omekšao, ali nije smeđ i nema čudan miris, nemojte ga bacati. Takav avokado savršen je za guacamole, a još bolje – možete ga iskoristiti za smoothie u kojem će dati kremastu teksturu, bez da se osjeti njegov okus.
Mekani avokado također je odlična baza za namaz za tost uz malo limuna, soli i maslinova ulja, pa čak i za zdravi čokoladni mousse kojemu može dati odličnu teksturu. No ako primijetite tamne mrlje, neugodan miris ili vlaknastu strukturu – tada je ipak vrijeme da ga bacite.
A ako vam ostane samo jedna polovica, postoji jednostavan način da je sačuvate. Prelijte je s malo limunovog soka, pokrijte plastičnom folijom tako da dodiruje površinu i spremite u hermetičku posudu u hladnjak. I ne zaboravite ostaviti košticu – to usporava tamnjenje mesa avokada.
Avokado je pomalo hirovita, ali genijalna namirnica – pun je zdravih masnoća, fin je i praktičan, ali s njim često treba imati strpljenja (ili znati par trikova).

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati