Jeste li čuli za ovo "siromašno" jelo na žlicu? Na njemu je odrasla i Dolly Parton

PRIČA o juhi od kamena poznata je diljem svijeta i postoji u raznim verzijama, ali osnovna radnja uvijek je ista: putnik, često siromašan i gladan, stiže u selo bez ičega osim jednog - kamena. Zatraži malo vode i kaže da će skuhati juhu od kamena.
Legenda o "kamenoj juhi"
Zbunjeni mještani dolaze pogledati kako to izgleda, a on ih uvjerava da bi juha bila još bolja kad bi imao malo soli, povrća, možda mesa... Radoznali i sažaljivi, mještani jedan po jedan donose sastojke, ne znajući da su upravo oni ti koji - zapravo - kuhaju pravu juhu. Na kraju svi zajedno pojedu bogat obrok, uvjereni da je sve počelo zahvaljujući "čarobnom kamenu”.
Iako se često tumači kao lekcija o dijeljenju i zajedništvu, mnoge verzije ove priče prikazuju glavnog junaka i kao lukavog prevaranta, koji mudro koristi ljudsku znatiželju i naivnost kako bi se nahranio - bez da sam išta donese.
Ova je narodna priča inspirirala i Dolly Parton, koja u svojoj kuharici Dolly's Dixie Fixin’s opisuje kako je njezina majka, odgajajući dvanaestero djece u ruralnom Tennesseeju, koristila sličan pristup - ali iz posve drugačijih pobuda.
Kad bi u kući bilo malo hrane, njezina bi majka poslala djecu da pronađu "najbolji kamen za juhu”. Dodala bi ga u lonac s onim što ima - malo povrća, ostataka mesa - i napravila toplu večeru od onoga što je imala, a koja se pamti generacijama.
U nastavku vam donosimo recept za ovu slavnu juhu. Vrijeme pripreme je oko 35 minuta, a vrijeme kuhanja otprilike 2 sata. Recept je jednostavan za pripremu i dovoljan za 8 obilnih porcija.
Sastojci
- pileći temeljac
- buncek
- krumpir, oguljen i narezan na kockice
- repa, oguljena i narezana na kockice
- sjeckana rajčica iz konzerve
- glavica kupusa, krupno narezana
- mrkva, oguljena i narezana na kockice
- luk, nasjeckan
- češnjak, nasjeckan
- veliki, jako dobro opran kamen
- sol i papar po ukusu
Priprema
U veliki lonac ulijte pileću juhu. Dodajte krumpir narezan na kockice, rajčicu iz konzerve, nasjeckani kupus, repu, mrkvu, luk, češnjak i buncek. Na kraju, u juhu stavite i kamen.
Zakuhajte juhu na srednje jakoj vatri. Kada proključa, smanjite vatru i ostavite da se nepoklopljeno lagano kuha oko 2 sata. Tijekom kuhanja juhu povremeno promiješajte.
Nakon dva sata, izvadite buncek iz juhe i stavite ga na dasku za rezanje. Pažljivo uklonite kožu, a meso oštrim nožem narežite na manje komade ili kockice. Narezano meso vratite natrag u juhu.
Kušajte juhu i začinite po potrebi. Budući da je buncek već slan, budite oprezni s dodavanjem soli. Prije posluživanja izvadite kamen, a juhu poslužite dok je vruća.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati