Jelo koje su žene na ulicama Teksasa prodavale radnicima i vojnicima. Danas je hit

DANAS ga nalazimo posvuda - u burgerima, tortiljama, na hot-dogovima ili kao samostalno jelo poslužen uz rižu ili kukuruzni kruh. Chilli con carne, začinjeni gulaš od mesa i graha, jedno je od najpoznatijih jela američko-meksičke kuhinje. No iako ga mnogi vežu uz Meksiko, njegova prava priča, i podrijetlo - puno su zanimljiviji nego što biste možda pomislili.
Gulaš za radnike, vojnike i kauboje
Unatoč imenu koje uključuje i španjolsku riječ chile, chilli con carne, što u prijevodu znači "čili s mesom" - nije tradicionalno meksičko jelo. Prava mu je domovina zapravo Teksas, a smatra se da je nastalo u 19. stoljeću u pograničnim krajevima jugozapadne Amerike, u vrijeme kad se preklapala kultura meksičkih doseljenika, američkih kauboja i pograničnih radnika.
Jedna od najpoznatijih teorija kaže da su chilli prvi počele pripremati tzv. “Chili Queens”, žene koje su u San Antoniju (Teksas) na otvorenom prodavale porcije ovog jela radnicima i vojnicima. Njihovi su recepti često bili jednostavni - kombinacija nasjeckanog goveđeg mesa, čilija u prahu, luka i češnjaka, a ponekad i bez graha, koji se dodao tek kasnije.
Iako je mnogima simbol Tex-Mex kuhinje, u pravom Meksiku chilli con carne zapravo ne postoji kao nacionalno jelo, mnogi ga tamo smatraju “amerikaniziranim” izumom.
Od sirotinjskog jela do natjecateljskog klasika
U početku, chilli je bio sirotinjsko jelo - pristupačno, jednostavno za pripremu, hranjivo i savršeno za veće količine. Kuhalo se dugo, na laganoj vatri, najčešće s manje kvalitetnim komadima mesa koji su vremenom postajali mekani. Bio je to način da se s malo sastojaka nahrani puno ljudi - od rudara do kauboja.
Tijekom 20. stoljeća, chilli je doživio pravi uspon - toliko da se u Americi i danas redovito održavaju natjecanja u pripremi chillija, gdje se pomno biraju vrste mesa, količina čilija, grah, rajčica, a varijacije su gotovo bezbrojne. U nekim verzijama koristi se i čokolada, pivo, kukuruzno brašno ili čak espresso.
Zanimljivo, grah nije uvijek bio standardni sastojak. Pravi teksaški chilli tradicionalno ga izostavlja, dok su ga ostale regije kasnije počele dodavati za dodatnu zasitnost. Danas je gotovo nezamislivo poslužiti chilli bez graha - ali među puristima ta je tema i dalje razlog za žustru raspravu.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati