Delicija koja se nekoć u Londonu radila za bogate putnike, a danas se jede u pubovima
MNOGI misle da je ovaj recept kompliciran za pripremu, no mi ćemo vam dokazati suprotno i pokazati kako jednostavno možete napraviti ovo slasno i vizualno privlačno jelo.
Škotska jaja, unatoč svom imenu, zapravo potječu iz Engleske. Smatra se da ih je prvi put pripremila londonska robna kuća Fortnum & Mason davne 1738. godine kao luksuznu deliciju za bogate putnike. Originalno su bila obložena smjesom na bazi riblje paštete, a ne mesa, i prelivena umakom. S vremenom je recept evoluirao, a verzija s mljevenim mesom postala je iznimno popularna diljem Ujedinjenog Kraljevstva.
Danas su škotska jaja omiljeno jelo na piknicima, u pubovima i kao zasitan brzi zalogaj. Njihova popularnost proširila se diljem svijeta, a svaka kultura dodala je svoj mali zaokret, prilagođavajući začine i vrstu mesa lokalnom ukusu. Savršena su kombinacija hrskave vanjštine te sočnog mesa i mekanog jajeta u sredini.
Sastojci
- mljevena svinjetina
- stari kruh
- mlijeko
- luk
- češnjak
- jaja
- oštro brašno
- krušne mrvice
- svježi peršin
- sol, papar
- ulje za prženje
Priprema
Kruh namočite u mlijeku. Luk sitno nasjeckajte i popržite na tavi na malo ulja dok ne postane staklast. U većoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, ocijeđeni kruh, poprženi luk, sitno sjeckani peršin i protisnuti češnjak. Posolite, popaprite i na kraju dodajte jedno sirovo jaje. Sve dobro promiješajte rukama kako bi se sastojci ravnomjerno sjedinili.
Četiri jaja kuhajte u kipućoj vodi 5 do 7 minuta, ovisno o tome želite li da žumanjak ostane tekući ili da bude potpuno tvrd. Kuhana jaja odmah prebacite u posudu s hladnom vodom kako biste zaustavili proces kuhanja. Pustite da se ohlade, a zatim ih pažljivo ogulite.
Pripremljenu smjesu mesa podijelite na četiri jednaka dijela. Uzmite jedan dio, na dlanu ga spljoštite u oblik pljeskavice, a u sredinu stavite jedno kuhano jaje. Pažljivo obložite jaje mesom sa svih strana i rukama oblikujte kompaktnu kuglu. Pripazite da nema pukotina kako jaje ne bi ispalo tijekom prženja. Postupak ponovite s preostalim jajima i mesom.
Pripremite tri duboka tanjura: jedan s brašnom, drugi s preostalim umućenim jajetom i treći s krušnim mrvicama. Svaku mesnu kuglu prvo pažljivo uvaljajte u brašno, zatim u razmućeno jaje i na kraju u krušne mrvice. Pobrinite se da je cijela površina dobro prekrivena.
U dubljoj posudi zagrijte dovoljno ulja za prženje. Pecite jaja, jedno po jedno, okrećući ih kako bi sa svih strana dobila zlatnosmeđu boju i ravnomjerno se ispekla. Pečena jaja izvadite na kuhinjski ubrus kako bi upio višak masnoće. Poslužite ih topla, prerezana na pola, uz salatu ili umak po želji.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati