Amerikanci bez ove namirnice ne započinju dan, a najpoznatija nam je iz filmova

AKO STE ikad gledali američki film ili seriju, velika je šansa da ste vidjeli prizor doručka uz jaja i tanko narezanu, savršeno hrskavu slaninu. Nema tu sira, šunke ni kruha - samo jaja i taj karakteristični "crispy bacon". I dok Amerikanci to uzimaju zdravo za gotovo, kod nas je to ipak malo veći izazov.
Pa što je to zapravo ta slavna američka hrskava slanina, kako nastaje - i možemo li je pripremiti kod kuće, čak i ako nemamo ista pakiranja kao u američkim trgovinama?
Što je "crispy bacon" i zašto je toliko popularan
Američka slanina (poznata i kao streaky bacon) radi se od trbušnog dijela svinje - s puno masti i tankih slojeva mesa. Reže se vrlo tanko i obično se već prodaje dimljena i blago kuhana, pa se kod kuće samo kratko peče dok ne postane hrskava. Upravo ta kombinacija slanog okusa, dima i hrskavosti ono je što Amerikanci obožavaju - ne samo za doručak, već i u sendvičima, salatama, pa čak i s palačinkama i javorovim sirupom.
Kod nas se najčešće koristi panceta ili špek, ali oni su obično deblje rezani i manje masni, pa se ne ponašaju isto na tavi. Ipak, uz malo prilagodbe, vrlo sličan rezultat može se postići i kod kuće.
Kako napraviti hrskavu slaninu kod nas
Ako u trgovinama ne možete pronaći bacon u tankim pakiranjima (mada ga sve češće ima u većim supermarketima i uvoznim odjelima), najbolje je koristiti domaću pancetu ili carsko meso, ali tražiti da vam je narežu što tanje moguće - idealno strojno, poput pršuta.
Na tavi:
Tavu stavite na hladnu ploču i odmah dodajte trakice slanine (bez ulja!). Zagrijavajte polako - masnoća će se početi topiti, a rubovi hrskati. Pecite sa svake strane 3-5 minuta, dok ne postane zlatnosmeđa i krckava. Izvadite na papirnate ubruse da se ocijedi višak masnoće.
U pećnici:
Lim obložite papirom za pečenje i složite tanke trakice slanine. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 15-20 minuta. Slanina će se ravnomjerno ispeći i postati super hrskava. Ova metoda je odlična ako pripremate veće količine i ne želite prskanje ulja po kuhinji.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati