Znanstvenici otkrili koja hrana pomaže izbaciti opasne kemikalije povezane s rakom

NOVA studija sugerira da povećan unos vlakana može pomoći u oslobađanju organizma od tzv. "vječnih kemikalija" koje mogu uzrokovati rak.
Znanstvenici iz Bostona usporedili su muškarce koji su uzimali dodatak prehrani s vlaknima tri puta dnevno s onima koji su uzimali dodatak na bazi riže tijekom četiri tjedna. Krvne pretrage pokazale su da su ispitanici koji su prije svakog obroka uzimali vlakna beta-glukana, koja se nalaze u zobi i gljivama, imali osam posto manju razinu "vječnih kemikalija" u krvi.
Te kemikalije, poznate kao PFAS, ne razgrađuju se prirodno u okolišu. Umjesto toga, ulaze u hranu iz plastičnih ambalaža i neprianjajućih posuđa, a zatim se nakupljaju u važnim organima, povećavajući rizik od zatajenja organa, neplodnosti i određenih oblika raka. Istraživači vjeruju da vlakna pomažu izlučiti višak žuči iz probavnog sustava, na koju se PFAS vežu kako bi ušli u krvotok.
Iako postoje brojna istraživanja koja pokazuju koliko su "vječne kemikalije" štetne za organizam, ovo je jedno od prvih koje znanstveno dokazuje način kako ih se barem djelomično može izbaciti iz tijela, iako se dugo vjerovalo da zauvijek ostaju u organizmu.
Nisu sve vrste vlakana podjednako učinkovite u uklanjanju PFAS-a
PFOA i PFOS su sintetske kemikalije koje se koriste u protupožarnoj pjeni, posuđu s neprianjajućim slojem i sredstvima za zaštitu od mrlja i vode. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) svrstava PFOA u skupinu 1, što znači da uzrokuje rak kod životinja, dok se PFOS nalazi u skupini 2, što ukazuje na moguću kancerogenost.
Obje kemikalije također su poznate kao tvari koje ometaju rad endokrinog sustava jer ometaju djelovanje prirodnih hormona poput estrogena i testosterona, čime povećavaju rizik od hormonski osjetljivih oblika raka poput raka dojke i jajnika.
Znanstvenici smatraju da vlakna u probavnom traktu stvaraju gel koji sprječava stijenke crijeva da apsorbiraju PFAS. Taj gel, naime, sprječava reapsorpciju žučnih kiselina, koje razgrađuju masti, a s njima i PFAS izlazi iz tijela putem stolice.
Iako ovo otkriće nudi nadu, istraživači upozoravaju da nisu sve vrste vlakana podjednako učinkovite u uklanjanju PFAS-a iz organizma, pa su potrebna dodatna istraživanja.
Osim potencijala za uklanjanje opasnih kemikalija, vlakna su poznata i po tome što olakšavaju probavu, sprečavaju zatvor i potiču redovito pražnjenje crijeva. Zahvaljujući tome, štetne tvari kraće ostaju u crijevima, što smanjuje rizik od upala i razvoja raka debelog crijeva.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati