Jedete li ovo svaki dan? Studija kaže da može ubrzati znakove Parkinsona

PRETHODNE studije već su povezivale učestalu konzumaciju ultraprerađene hrane s pretilošću, srčanim bolestima, rakom i preranom smrću. No novo istraživanje sugerira da bi ta vrsta prehrane mogla biti snažno povezana i s ranim znakovima Parkinsonove bolesti.
Ultraprerađena hrana uključuje industrijski proizvedeni kruh, čips, žitarice i gazirane napitke, koji sadrže konzervanse, umjetne boje i arome te dodatke poput emulgatora.
U studiji objavljenoj u časopisu Neurology, znanstvenici navode da redovita konzumacija takve hrane može biti povezana s pojavom ranih simptoma Parkinsonove bolesti - stanja koje s vremenom može dovesti do ozbiljnijih simptoma poput tremora i usporenog pokreta.
"Naše istraživanje pokazuje da konzumacija velikih količina prerađene hrane, poput zaslađenih gaziranih pića i zapakiranih grickalica, može ubrzati pojavu ranih znakova Parkinsonove bolesti", rekao je autor studije Xiang Gao sa Sveučilišta Fudan u Kini. "Zdrava prehrana ključna je jer je povezana s nižim rizikom od neurodegenerativnih bolesti. Naše današnje prehrambene navike mogu značajno utjecati na zdravlje mozga u budućnosti."
Istraživanje na više od 40.000 sudionika
Studija je obuhvatila 43.000 osoba prosječne dobi od 48 godina koje na početku istraživanja nisu imale Parkinsonovu bolest. Njihovo zdravstveno stanje pratilo se tijekom 26 godina pomoću redovitih upitnika i liječničkih pregleda.
Znanstvenici su pratili pokazatelje poput poremećaja spavanja, zatvora, depresivnih simptoma, bolova u tijelu, smanjene sposobnosti prepoznavanja boja, pretjerane dnevne pospanosti i smanjenog osjeta mirisa – sve rani simptomi Parkinsonove bolesti.
Sudionici su svake dvije do četiri godine ispunjavali i dnevnik prehrane, u kojem su bilježili što su jeli i koliko često. Na temelju toga istraživači su izračunali prosječan dnevni unos ultraprerađene hrane i podijelili sudionike u pet skupina - od onih koji su jeli najviše do onih koji su jeli najmanje takvih namirnica.
Oni koji su jeli najviše prerađene hrane imali znatno veći rizik
Skupina s najvišim unosom - u prosjeku 11 ili više porcija dnevno - imala je 2.5 puta veću vjerojatnost da će imati tri ili više ranih simptoma Parkinsonove bolesti u usporedbi s onima koji su konzumirali manje od tri porcije dnevno.
Ti su rezultati ostali isti i nakon prilagodbe za čimbenike poput dobi, tjelesne aktivnosti i pušenja. Autori napominju kako je jedno ograničenje studije to što su sudionici sami prijavljivali unos hrane, što može značiti da su pogrešno procijenili količinu koju su konzumirali.
"Potrebna su dodatna istraživanja kako bismo potvrdili naš nalaz da manji unos prerađene hrane može usporiti pojavu najranijih znakova Parkinsonove bolesti", rekao je dr. Gao.
Istraživači su također otkrili da je veći unos ultraprerađene hrane snažno povezan s gotovo svim ranim simptomima, osim zatvora. "Odabir manje prerađene, a više cjelovite i nutritivno bogate hrane mogao bi biti dobra strategija za očuvanje zdravlja mozga", zaključio je dr. Gao.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati